27 ноември 2011 г.

Бухтички



Необходими продукти:

1 яйце
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода
щипка сол
около 600 - 700гр брашно
олио за пържене 


Начин на приготвяне:

От посочените продукти замесете меко тесто. Разточете тънка кора, от която с чаша изрежете кръгчета. Ако не ви се занимава, може с нож да нарежете кората на квадратчета. Пържете в силно сгорещено олио. Пържат много бързо, затова нарежете цялото тесто предварително или си подсигурете помощник в кухнята :) Получават се много вкусни бухтички,  които не поемат мазнината при пърженето. По желание поръсете готовите бухтички с пудра захар. Поднесете със сладко или сирене според вкусовите ви предпочитания.

Да ви е сладко! :))






25 ноември 2011 г.

Разходка из Коприщица / Рецепта за кавърма






Искам да ви разкажа за нашата разходка до едно от най-живописните български градчета - Копривщица. Разходка, която планираме отпреди поне 3 години и все нещо я проваля.  Щастлива съм, че преди 2 седмици най-после успяхме да я осъществим, макар и само за няколко часа, вместо желаните 2-3дни.

Пътуването беше много приятно изживяване, заради хубавият асфалт (който за съжаление е все още рядко срещано явление в милата ни родина) и заради щедрата четка на есента, която е обагрила дърветата във всевъзможни цветове.


    
Сгушена в сърцето на Средна гора, Копривщица ни очакваше - слънчева, пъстра, уютна, зареждаща с енергия и български дух, нашепваща история...много история. В Копривщица историята е навсякъде, трябва само да отвориш очите си и да открехнеш сърцето си.




Разказват я тесните калдъръмените улички...





... и тежките дървените порти...



 ...нашепват я мостовете и ромона на реката...


Мост Първа пушка - Тук е даден първият изстрел на Априлското възстание

...наднича от безбройните купчийници, пълни с пъстри сувенири, носии, черги, стари монети, снимки, ножове, пушки,  медни, глинени и дървени съдове, всякакви предмети от бита на нашите баби и прабаби...





Родните къщи на знаменити българи помнят и разказват спомена за великите им дела - Каравелов, Дебелянов, Каблешков, Бенковски...





Копривщица пленява със силата на старовремския и истински български дух, въплътен в характерната възрожденска архитектура.









Тръгнахме си от Копривщица с пълни очи и сърце, сигурни че скоро пак ще се върнем, за да се заредим отново с частица български дух и да си припомним историята на онези, заради които ни има. 

А тя ще ни чака там...при камъка и дървото...




Изпратихме залеза, а в къщи ни очакваше топла гозба, която беше още по-вкусна след дългата и емоционална разходка.



----------------------------------------------------------------------------------------------------

Кавърма




Необходими продукти:

1кг свинско месо
3-4 големи глави лук или няколко стръка праз
300гр гъби
3-4 кисели краставички
100мл червено вино
2-3 с.л доматено пюре
дафинов лист
черен пипер на зърна
червен пипер
сол

Начин на приготвяне:


Месото се нарязва на малки късове и се запържва в сгорещено олио. Прибавя се нарязания на ситно лук или праз, да се задуши. Месото и лука се изсипват в глинен съд, добавят се виното, чаша вода, подправките, гъбите, ситно нарязаните краставички, доматеното пюре и се готви 1,5 - 2 часа на слаба фурна (150-160градуса).


Добър апетит!




23 ноември 2011 г.

Закуска "Чай" / Добруджанки


Всъщност, закуска "Чай" върви повече с айрян :)) Подвизава се под това име в тефтера ми, защото рецептата записах от едно от първите предавания "Чай" по Канал 1 преди десетина години. 
***Допълних заглавието на публикацията, тъй като се оказа, че тези вкусни питки се подвизават в кулинарното пространство най-вече като Добруджанки ;)

Ето необходимите продукти:

1 ч.ч. кисело мляко
1 равна ч.л. сода
> 1/2 ч.ч. олио 
2 и 1/2 ч.ч. брашно
200гр сирене
кашкавал по желание


Изсипете киселото мляко в купа и добавете содата. Когато шупне прибавете последователно олиото, пресятото брашно и натрошеното сирене. С ръце оформете топчета с размер на едър орех. По желание в средата на всяко топче мушнете по едно малко парченце кашкавал. Наредете топчетата в тавичка, на разстояние едно от друго и печете 15-20минути на 180-200 градуса.
Това е - бързо, лесно, вкусно. Нищо чудно, че се превърна в една от любимите закуски в къщи :)) 




21 ноември 2011 г.

Крем супа от леща с бекон


Необходими продукти:

300гр бекон
0,5кг леща
1 морков
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
чубрица
червен пипер
сол

Начин на приготвяне:

Почистете и измийте лещата. Залейте я с вода (2-3 пръста над нивото на лещата) и я сложете да заври. 
Нарежете бекона на тънки ивички и го запържете в сух тиган до зачервяване. Извадете бекона върху салфетка да се отцеди. В мазнината от бекона  запържете нарязаните на ситно лук, морков и чесън. Когато лещата заври, добавете към нея зеленчуците и подправките и варете до готовност. Пасирайте лещата. Сервирайте с резенчета от бекона.

18 ноември 2011 г.

Щрудел с ябълки


Това е първата рецепта в онова тефтерче от ученическите ми години, за което ви споменах преди няколко дни в поста с мъфините. Много ароматен и вкусен сладкиш, подходящ за коледния пост. Ето необходимите продукти:



3 големи ябълки
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1/2 пакетче канела
1 пакетче бакпулвер
1 к.ч. олио (или разтопено краве масло)

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното с бакпулвера. Добавете гриса, захарта и канелата и разбъркайте добре. Разделете сместа на три равни части. Изсипете една част от сместа в тавичка и подравнете добре. 

Настържете отгоре едната от ябълките. Редувайте сухата смес и ябълките, като завършите с ябълка.

Залейте сладкиша с олиото/маслото. Печете на 200 градуса за около 30 минути (докато се зачервят ябълките).


17 ноември 2011 г.

Варена мусака


В къщи недолюбват заливката на мусаката. Затова започнах да я приготвям по този начин. Става по-бързо, а вкусът не отстъпва на приготвената на фурна мусака.  

Необходими продукти:

1 - 1,2кг картофи
0,5кг кайма
1 глава лук
1 морков
1 домат
чубрица
червен пипер
сол
кисело мляко

Начин на приготвяне:

Задушете нарязаните на ситно лук и морков в малко олио и вода. Прибавете каймата, разбъркайте и задушете докато остане само на мазнина. Прибавете подправките и обеления и нарязан на ситно/настърган домат (може да го замените с 2-3 с.л. доматено пюре). Добавете картофите нарязани на малки кубчета. Залейте с чаша-две топла вода и варете на умерен котлон  до омекване на картофите. Поднесете с кисело мляко.

16 ноември 2011 г.

Грис халва


Ето един  любим мой десерт, за който не се бях сещала с години. А е много бърз и лесен за приготвяне, освен това е подходящ за коледния пост, ако заменим кравето масло с олио. Дъщеря ми го кръсти "лепкавата торта" :-) 

Необходими продукти:

1 и 1/2 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
125гр краве масло 
3 ч.ч. вода
1 пръчица канела
50гр. белен шам фъстък



Начин на приготвяне:

Сложете водата в тенджерка заедно със захарта и канелата. Когато заври, махнете от котлона и оставете настрана да поизстине. В дълбок тиган разтопете маслото, добавете гриса и бъркайте в продължение на няколко минути, докато придобие златист цвят. Махнете пръчицата канела  и изсипете водата при гриса, като разбърквате добре, за да не останат бучици. Варете до сгъстяване като отново непрекъснато разбърквате. Това е важно, защото грисът много лесно загаря! Изсипете сместа в тавичка с подвижно дъно и поръсете с шам фъстъка. След като изстине разрежете на парчета по желание.




15 ноември 2011 г.

Бърза и лесна туршия

Отново е есен и отново е време за зимнина. Честно да си призная аз се ужасявам при мисълта за купчини плодове и зеленчуци, буркани, капачки, кълцане, рязане, стерилизиране и прочие манипулации. Често това е причина да се откажа от приготвянето на зимнина. Е, после естествено съжалявам. Купешките туршии обикновено са безвкусни, меки или твърде кисели, или твърде солени. То е ясно, че за домашната ракийка на тате, няма по-добро мезе от домашно приготвената туршийка ;)
Та, ето една много бърза и лесна рецепта за туршия, с гарантирано хрупкав резултат. Няма точни пропорции на зеленчуците. Сложете колкото и каквито обичате. Тази година аз заложих на моркови, карфиол и зелени домати, но вие може да добавите и корнишончета, чушки и бяло зеле. 
Зеленчуците се почистват и измиват. Карфиолът се накъсва на розички, доматите и морковите се слагат цели. Надупчват се с губерка или вилица и се слагат в голям буркан  или бидонче. Заливат се с вода, която след това се отлива в тенджера и се слага на котлона да заври със солта (5-6 с.л. за буркан от 3л). След това се оставя да изстине, заливат се зеленчуците и се затварят. Държат се на хладно и всеки ден се обръщат. След 10-15дни туршийката е готова.



13 ноември 2011 г.

Амур с плънка от спанак и топено сирене



В къщи обожаваме риба и често приготвям. Досега не бях готвила амур, но определено ми хареса. Ето нужните продукти за тази рецепта:

Обезкостен амур (в моя случай около 1200гр)
300-400гр спанак (аз използвах замразен)
300гр топено сирене
1-2 с.л. заквасена сметана
1 с.л. горчица
1/2 лимон
подправка за риба


Начин на приготвяне:

Разбъркайте горчицата със сока от лимона и лъжичка от подправката за риба. Намажете добре рибата и я поставете в хладилника за час-два да поеме подправките. 
Задушете спанака за няколко минути, добавете сметаната и разбъркайте добре. 
Постелете тавичка с фолио, намажете добре със зехтин или олио и разстелете рибата. Разнесете равномерно отцедения спанак, отгоре наредете топеното сирене, нарязано на кръгчета. Навийте на руло и забодете с клечки за зъби.




























Завийте с фолиото и печете на 200 градуса за около 20 минути. Разгърнете фолиото и печете още 10 минути или докато се зачерви рибата. 


За гарнитура избрах пюре от карфиол и салата от моркови и ряпа. Може да залеете и със соса от отцедения спанак, като го сгъстите с малко брашно или галета и добавите подправки на вкус.



 И отново награди...цели две. Благодаря, Мария!






10 ноември 2011 г.

Мъфини с боровинки...без боровинки :)



Едно от първите неща, които привлякоха вниманието ми във виртуалното кулинарно пространство са малките кексчета.  С глазура или без, с пълнеж, с плодове, шоколадови, сладки и солени, те надничат от почти всеки кулинарен блог и радват окото с кокетната си красота. Реших, разбира се, че и аз няма да остана по-назад и скорострелно се сдобих с няколко вида хартиени формички. За моя радост на опаковката на едните формички имаше рецепта, бърз поглед през която ме увери, че имам нужните продукти и запретнах ръкави. Да, ама не! Явно бързият поглед през рецептата е бил наистина мноого бърз, защото не е отразил чаша и половина боровинки, които се мъдрят под останалите продукти. И тъй като нямах възможност да изляза на момента, за да купя боровинки, ви представям моите първи мъфини с боровинки...без боровинки :)

Необходими продукти:

1/2 ч.ч. масло
1 1/4 ч.ч. захар
2 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 1/2 ч.ч. пресни боровинки ! :)

Начин на приготвяне:

Разбийте маслото със захарта до пухкав крем. Добавете яйцата и разбийте добре. Добавете млякото и брашното, пресято със солта и бакпулвера и разбъркайте добре до хомогенна смес. Добавете боровинките (може и без тях:))
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.




   

Държа да отбележа, че се получиха много вкусни кексчета, а за компенсация на липсата на боровинки за снимките ми се яви истинска калинка :)




Щастлива съм да се похваля с моята първа награда. Благодаря ти, Еликсир, че я сподели с мен!

И като ми е тръгнало днес на първи неща - първи мъфини, първа наградка, да ви покажа и първото ми тефтерче с готварски рецепти. То е още от ученическите ми години и пази любими рецепти, преписани от тефтерите на мама и баба. Обещавам скоро да споделя с вас някои от тях ;) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...