28 февруари 2012 г.

Бисквитки с шоколад и орехи



Идеята ми първоначално беше да направя сладкиш, но консистенцията на сместа нещо не ми хареса, затова добавих повече брашно и я изпекох на бисквитки. И въпреки че леко ги изпуснах при печенето и се получиха малко по-твърди отколкото ми се искаше, определено ще ги направя отново, защото се получиха много вкусни бисквитки - идеални за чаша горещо кафе...или мляко...или кафе с мляко :))

Необходими продукти:

/1 чаша= 180мл/

2 яйца
1 чаша захар
125гр краве масло
80гр шоколад
брашно за меко тесто (около 3 - 3 и 1/2 чаши)
орехови ядки за декорация



Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. Постепенно добавете разтопеното масло като бъркате внимателно с дървена лъжица. Добавете настъргания шоколад и разбъркайте да се разпредели равномерно. Добавете лъжица по лъжица пресятото брашно до получаване на меко тесто. Оформете топчета с размер на средно голям орех и ги подредете в тавичка на разстояние около 2 см едно от друго. Забодете по четвърт орехова ядка във всяко топче и печете в предварително загрята до 180°С фурна за 10-12минути.

*********************************************************
  




24 февруари 2012 г.

Салата с портокали и авокадо



Ако не се бях заела с воденето на кулинарен блог, може би никога нямаше да ми мине през ум да използвам портокали за приготвянето на нещо по-различно от сок, плодова салата или сладкиш. Захващането с едно такова начинание, обаче задължително води до безкрайни експедиции из кулинарното интернет пространство и естествено непреодолимо желание за експерименти и опитване на нови вкусове и комбинации.
Днешната салата ме изненада приятно, не само с цветния си вид, но и с вкуса си, чудесно допълнен от ароматния орехов дресинг.

Необходими продукти:

4-5 листа зелена салата
1 авокадо
1 портокал
1 глава червен лук

За дресинга:

сокът от половин портокал
1 ч.л. горчица
2 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет (или лимонов сок)
1 с.л. ситно счукани сурови орехови ядки 


Начин на приготвяне:

Измийте и отцедете добре листата салата. Накъсайте ги. С остро тънко ножче обелете кората на портокала, като отстраните и бялата ципа. Нарежете го на парченца и го добавете към салатата. Обелете и нарежете на кубчета авокадото, а лука на кръгчета и добавете и тях. В купичка смесете всички съставки за дресинга, разбъркайте добре и подправете салатата.

**********************************************************************




18 февруари 2012 г.

Соленки със сирене




За пореден път се убеждавам, че понякога резултата от простичките рецепти е в пъти по-вкусен от някои засукани произведения на кулинарното изкуство. Тези соленки, макар и съвсем опростени откъм продукти и начин на приготвяне, се оказаха невероятно ароматни, крехки и много вкусни. 


Ето какво ви е нужно, за да ги приготвите:

/1ч.ч. = 200мл/

200 гр краве масло
2 ч.ч. брашно 
200 гр сирене
яйце за намазване
чубрица, червен пипер, микс от семена по желание


Начин на приготвяне:

В купа нарежете маслото на малки парченца.  Посипете отгоре пресятото брашно. Размачкайте с пръсти, докато маслото поеме цялото брашно и стане на трохи. Настържете на ситно сиренето и разбъркайте да се разпредели равномерно. Съберете трохите на топка тесто. Не месете! Разделете тестото на четири топки. Разточете всяка топка на кръг (на мен ми беше по-лесно да го оформя направо с ръце). Разрежете всеки кръг на 8 или 12 триъгълника. 


Намажете с разбито яйце и по желание поръсете с чубрица, червен пипер или сусам. Печете в предварително загрята до 180°С до зачервяване (около 12-15 минути).



**************************************************************




13 февруари 2012 г.

Прасковки


Много обичам зимата. И снега обичам. Но честно да ви призная малко взе да ми писва от белите пейзажи навън. Искам вече да е слънчево, топло и най-вече зелено.  И тъй като няма изгледи това да се случи скоро, се опитвам поне вкъщи да ми е слънчево и цветно. Като тези прасковки. Приготвянето им отнема доста време, но резултата определено си заслужава. 


Необходими продукти \1 ч.ч. = 200мл\:

4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 п. амонячна сода (10гр)
1/2 ч.л. сода бикарбонат
около 1кг брашно

За крема: 

1 ч.ч. захар
125гр меко масло
1 ч.ч. ситно счукани орехи
1 ч.ч. прясно мляко

За декорация:

червена и жълта сладкарска боя
3-4 с.л. захар
листенца от чимшир


Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта с вилица или тел за разбиване. Добавете постепенно олиото и киселото мляко, в което са разтворени амонячната сода и содата бикарбонат. Добавете постепенно брашното до получаването на меко, лепкаво тесто. Оставете тестото в хладилник за 2 часа. Оформете топчета колкото малък орех и ги наредете в намазнена тавичка на разстояние едно от друго. Аз изпекох и една тавичка с по-големи топчета, от които се получиха прасковки с реални размери :) Печете на 170-180° С до бледо оцветяване. Издълбайте готовите половинки с помощта на малко остро ножче. Запазете трохите за пълнежа.
За да приготвите крема разбийте маслото със захарта. Добавете орехите и трохите, които предварително сте заляли с прясното мляко. С така приготвения крем напълнете сладките и ги слепете две по две. В два съда с вода разтворете жълтата и червената сладкарска боя. Потопете сладките от едната страна в жълтата боя, а от другата в червената (потапяйте всяка страна за кратко, за да не се разпаднат сладките), след което ги оваляйте в захарта. Украсете с листенца чимшир.


*****************************************************************





7 февруари 2012 г.

Яйца по гасконски




Тази рецепта имам записана в тефтера си от няколко години, но едва тия дни реших да сготвя по нея. Резултатът се оказа много сполучлив, чак ме хвана яд, че досега не съм я пробвала. Определено това ястие ще влезе в графа любими в домашното ни меню.

Необходими продукти за 4 порции:

За омлетите:

4 големи яйца
200гр гъби
5-6 стръка магданоз
2-3 филии сух хляб (само средата)
чубрица
сол*
черен пипер
олио за пържене

За плънката:

200гр сирене
200гр кашкавал

За соса:

1 консерва домати (около 600-700гр)
4-5 скилидки чесън
2-3 стръка магданоз
риган
сол




Приготвяне:

Нарежете гъбите на ситно и ги задушете за 5-6 минути в малко масло или олио. Оставете настрана за няколко минути да се охладят.  Разбийте яйцата с вилица, добавете към тях филиите, натрошени на трохи, гъбите, нарязания на ситно магданоз и подправките (*ако сиренето е солено, не е необходимо да добавяте сол). Оставете сместа за 20 мин, за да се овкуси с подправките и хлебните трохи да попият добре. Изпържете четири омлета. Настържете сиренето и половината кашкавал, разбъркайте ги и ги разпределете върху четирите омлета. Завийте омлетите на рулца и ги подредете в тавичка. Пригответе соса, като в тигана от омлетите изсипете доматите, накълцаните чесън и магданоз. Подправете на вкус със сол и риган. Варете 10-15 минути или докато соса добие желаната от вас гъстота.  Изсипете соса върху омлетите, настържете отгоре останалия кашкавал и запечете за 5-6 минути  в силна фурна, докато кашкавалът се разтопи и зачерви. 




6 февруари 2012 г.

Супа топчета


Бррррр...студ! А в този студ какво друго да му се похапва на човек, ако не една топла, вкусна супа. 
Преди да започна публикацията си мислех, че едва ли има някой който не знае как се прави супа топчета. И после си спомних моята първа супа топчета, която сготвих след консултация с 1-2 готварски книги и поне 2 разговора по телефона с мама. Мммдаа, жокерът обади се на мама преди да сготвиш нещо е винаги актуален :) Приготвянето на първата  супа топчета в живота ми отне повече от два часа (сигурно затова още я помня), незнайно защо бях решила, че всички топчета трябва, да са идеално кръгли и абсолютно еднакви по размер. Освен това ги овалвах едно по едно в брашно, което занимание ми отне цяла вечност и ми коства доста нерви. Сега това е една от най-любимите супи в къщи и я приготвям доста често, не само защото е вкусна, но и защото става бързо и лесно. Ето как я приготвям аз:

Необходими продукти:

300гр кайма
1/2 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
2 яйца
сол
чубрица
2-3 с.л брашно  
магданоз
лимон

Начин на приготвяне:

Омесете каймата с 1-2 с.л. от ориза, малка част от лука настърган или нарязан на много ситно, щипка чубрица и половината от белтъка на едното яйце. Посипете дъното на малка тавичка с 2-3 с.л. брашно. Оформете малки топчета от каймата и ги сложете в тавичката. Разтърсете леко напред-назад и кръгообразно тавичката, докато топчетата се овалят от всички страни в брашно.
Задушете нарязаните на дребно морков и останалия лук с малко мазнина и вода. Долейте гореща вода и след като заври пуснете топчетата. Добавете останалия ориз, щипка чубрица и сол на вкус. Варете 20-30минути и снемете тенджерата от котлона. Изчакайте десетина минути преди да застроите супата. Разбийте яйцата като добавяте по няколко лъжици от бульона на супата докато застройката се темперира, след което я изсипете на тънка струйка в тенджерата, като в същото време разбърквате супата. При поднасяне поръсете с пресен магданоз и подправете с пресен сок от лимон на вкус.

Да ви е сладко и топло!



Ще използвам публикацията да благодаря на Мони, за тази чудесна награда, която сподели с мен.

И на свой ред предавам наградата на всички мои виртуални приятели, които се отбиват в моето местенце! Благодаря ви!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...