13 април 2012 г.

Най-вкусният козунак



Не, че аз съм го правила ;), ама наистина това е най-вкусния козунак, който съм опитвала в последните няколко години! С хрупкава захарна коричка отгоре, а вътре мек и пухкав - душичка! :))

Преди да напиша рецептата, ще направя няколко уточнения: 

* В стаята в която месите козунака трябва да е топло и да няма течение.
* Всички продукти трябва да са със стайна температура, а млякото леко затоплено.
* Стафидите стандартно се накисват в ром, но поради липсата на такъв жертвах 50мл петнадесетгодишно с добавка от 50мл прясно мляко. Резултата - страхотен - сочни и много ароматни стафиди.
* Задължително пресейте брашното! И няма да сгрешите ако го пресеете два пъти.



Необходими продукти:

/1ч.ч. = 200мл/

5 яйца + 1 яйце за намазване
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
200гр разтопено, но не горещо краве масло
1 кубче жива мая (42гр)
1 ч.л. сол
1 ч.ч. с връх захар + още за поръсване
кората от един голям лимон
100гр стафиди
50мл уиски + 50мл прясно мляко за накисване на стафидите
брашно колкото поеме за меко тесто (около1-1,2кг)

Начин на приготвяне:

Преди да започнете замесването на козунака накиснете стафидите, за да имат достатъчно време да поемат добре течността и аромата. Подгответе си и маята, като в дълбока купа изсипете половин чаша прясно мляко и размиете в него натрошената мая. Добавете 1 ч.л. захар и брашно за гъста каша. Покрийте и оставете да шупне. 
Разбийте яйцата до пухкава пяна. Добавете солта, останалото мляко с разтворената в него захар, и настърганата на ситно кора от лимон. Добавете шупналата мая и като добавяте по малко от пресятото брашно забъркайте меко тесто. Изсипете тестото на плота и продължете да го месите, като от време на време топите ръцете си в разтопеното масло. Месете докато тестото поеме цялото количество мазнина (като си оставите 3-4 с.л. за повторното замесване и оформянето на козунака). Следва любимата ми част - вземете тестото с две ръце и със всичка сила го ударете в плота. Повторете няколко пъти (според дебелите книги - стотина;)). Не пропускайте тази стъпка, освен, че се отразява много добре на козунака, след подобно упражнение спокойно може да пропуснете поне едно посещение във фитнеса ;) Следва добавянето на отцедените стафиди и още мъъничко месене, докато се разпределят равномерно в тестото. Сложете тестото в достатъчно дълбок съд, покрийте го с кърпа и оставете на топло да удвои обема си. Когато тестото втаса, го премесете леко, като отново потопите ръцете си в масло. Разделете тестото и оформете два козунака. Оставете ги на топло да втасат още веднъж, след което ги намажете с разбито яйце и ги поръсете щедро с кристална захар. Печете на 170-180гр до суха клечка. Ако отгоре започнат да прегарят, а вътре са все още сурови ги покрийте с лист хартия за печене. Аз моите малко ги изпуснах с печенето, заради едно малко мрънкащо гладно човече :), но въпреки това отново ще повторя, че това са най-вкусните козунаци, които съм опитвала в последните няколко години ;)

12 април 2012 г.

Великденски курабии



Необходими продукти (за ~50бр.):

2 яйца + 1 за намазване
1ч.ч. захар + 1-2с.л. за поръсване
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1п. амонячна сода (10гр)
брашно за меко тесто (около 500гр)


Начин на приготвяне:


Разбийте яйцата със захарта, добавете постепенно олиото и киселото мляко, с разтворената в него амонячна сода. Замесете меко тесто, като добавяте по малко от пресятото брашно. Оставете тестото за около час в хладилник. От готовото тесто оформете топчета колкото едър орех, намажете всяко топче с разбито яйце и поръсете със захар. Печете на 180гр до леко зачервяване. Съхранявайте в плътно затворени кутии. 

* По желание може да добавите настъргана лимонова кора в тестото 
** Колкото повече стоят, толкова по-вкусни и меки стават курабийките :))

9 април 2012 г.

Пълнени яйца


В последните няколко дни блоговете преливат от козунаци, кифлички, курабийки и шарени яйца - ясно е, тече трескава подготовка за Великден. Ще се опитам и аз да ви покажа нещата, които се приготвят в къщи за празника, искрено се надявам да намеря време да направя всичко, което съм планувала. Започвам с едни много симпатични пълнени яйца, с които може да украсите Великденската си трапеза.



Необходими продуки:

4 твърдо сварени яйца
50гр сирене
стрък пресен чесън
1 с.л. майонеза

 Начин на приготвяне:

С помоща на остър нож пробийте малка дупчица в средата откъм острата страна на яйцето. Внимателно обелете част от черупката. С лъжичка издълбайте жълтъка. Смесете жълтъците с натрошеното сирене, ситно нарязания чесън и майонезата. Размачкайте добре до хомогенна смес. Напълнете яйцата с лъжичка или шприц. Декорирайте по желание.
***********************************************************






7 април 2012 г.

Мързеливи сарми

 


Посвещавам днешната рецепта на онези от вас, които като мен обожават сарми, но ги приготвят не повече от 2-3 пъти в годината (най-вече по Коледа), заради времето, което отнема завиването им :)) От тук нататък ще можете да се наслаждавате на любимото ястие доста по-често, защото подготовката му ще ви отнема не повече от 10-15мин :)

Необходими продукти:

35-40 лозови листа
600гр кайма
1 глава лук
1 ч.ч. ориз
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
щипка джоджен
черен пипер
сол


Начин на приготвяне:

Първо един съвет, по възможност използвайте пресни, а не консервирани листа от лоза. Ако има откъде да се снабдите с по-голямо количество може да ги съхранявате в хладилник, в плътно затворена кутия с наръсена морска сол между листата. Ако използвате така консервирани листа, първо ги накиснете за 10-15минути в студена вода, за да се обезсолят и внимавайте с количеството на солта в плънката, защото дори изкиснати, листата остават малко солени.
Сега обратно към приготвянето на нашите мързеливи сърми. :) Първо задушете нарязания на ситно лук в дълбок тиган с малко мазнина и вода. Добавете каймата и разбъркайте да се раздроби добре. Добавете ориза, който трябва да е много добре измит, добавете и подправките и отново разбъркайте добре. Прибавете чаша топла вода и оставете на тих огън за 6-7 минути, да поеме ориза течността.
Леко намазнена тавичка застелете с един ред лозови листа. Отгоре разпределете половината от плънката и добавете 1 ч.ч. топла вода. Следва нов ред лозови листа, втората половина от плънката и още една чаша топла вода. Отгоре покрийте с пласт лозови листа. Покрийте тавичката с алуминиево фолио и печете 30мин. в загрята до 200 С фурна. Махнете фолиото, изключете фурната и оставете вътре тавичката за още 15-20 минути. Сервирайте с кисело мляко, а насладата ще е пълна, ако добавите към менюто и зелена салата, стрък пресен чесън и топъл хляб. Добър апетит! :)


******************************************************************************************
Ingredients:

35-40 vine leaves
600 g minced meat
1 onion
1 cup rice
1 teaspoon red pepper
1 teaspoon dry savory
pinch of  dry mint
black pepper
salt



Method of preparation:

I
f possible use fresh, not canned vine leaves. If you happen to have  a bigger quantity you can store them in the refrigerator in a tightly closed box with some sea salt between the leaves. In this case you will have to soak them for 10-15minutes in cold water otherwise your dish will be too salty, be careful with the quantity of salt in the stuffing too, because even soaked the leaves remain a little bit salty.
First, stew the chopped onion in a deep pan with little oil and water. Add minced meat and stir well. Add the rice, which must be washed very well, add spices and mix well again. Add a cup of warm water and leave on low heat for 6-7 minutes in order the rice to absorb liquid.Put a layer of vine leaves in a slightly greased pan. Distribute half of the filling and add 1 cup warm water. Add a new layer of vine leaves, add the second half of the filling and another cup of warm water. Cover with a final layer of vine leaves. Cover pan with aluminum foil and bake 30 minutes in a preheated to 200 C oven. Remove foil, turn off the oven and leave in the pan for 15-20 minutes more. Serve with yogurt. Complete your menu with a green salad, fresh garlic and a warm bread. Enjoy! :)


6 април 2012 г.

Таратор

Днешната рецепта няма нужда от много предисловия - едва ли има българско семейство, в което да не се приготвя таратор. В къщи всички го обичаме и макар да е типично лятно ястие, често го приготвяме и през по-студения период на годината. 

Необходими продукти:

400мл кисело мляко

400-800мл вода (в зависимост от желаната гъстота)
1 краставица
2 скилидки чесън
4-5 стръка копър
100гр ситно счукани орехи
4-5 с.л. олио
сол

Начин на приготвяне:


Краставицата се нарязва на дребни кубчета (може и да я настържете на едро ренде). Добавят се чесъна, пресован или нарязан на ситно, и ситно нарязания копър. Добавя се киселото мляко и всичко се разбърква добре. Получената смес се разрежда с вода и се подправя с олиото и сол на вкус. Тараторът се разпределя в купички и се поръсва с орехи. У дома само аз обичам таратора с орехи, но ако не сте пробвали задължително го направете - мнооого е вкусно :))

***********************************************************



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...