8 декември 2012 г.

Кюфтенца от просо


Необходими продукти:

1  ч.ч. белено просо
2 червени чушки
2 с.л. целина (глава)
1 глава лук или стрък праз
5-6 стръка магданоз
мащерка 
сол
черен пипер
по желание царевично брашно за овалване




Начин на приготвяне:

Сложете просото в тенджерка с 2,5 ч.ч. студена вода. След като заври, намалете котлона и варете до пълното му омекване около 15 минути. Просото набъбва доста, но ако все пак има останала вода я отцедете. Добавете към просото нарязаните на ситно зеленчуци и подправете със сол, черен пипер и мащерка на вкус. С леко намазнени ръце оформете кюфтенца, които по желание може да оваляте в царевично брашно. Аз предпочетох да изпека кюфтенцата в тавичка, но може и да ги изпържите. Поднесете ги със свежа салата и резенчета лимон.





1 декември 2012 г.

Пълнена тиква


Не пропускайте да се поглезите с това есенно изкушение. Продуктите за плънката могат да варират според вашите предпочитания - може да добавите грозде, дюли, мандарини, банан, сушени череши или боровинки.

Това са продуктите, на които аз се спрях:


1 тиква цигулка с диаметър на тумбестата част около 25см
150 г сушени сини сливи
100 г стафиди
2 ябълки
1 ч.ч. орехи
1 ч.ч. лешници+бадеми
3-4 с.л. мед
1 ч.л. канела

Начин на приговяне:


Отрежете долната тумбеста част на тиквата и я почистете от семките. Намажете отвътре с 1 с.л. мед. Обелете и нарежете ябълките на парченца и ги смесете със сушените плодове, ядките, канелата и останалия мед. По желание може да направите капаче от горната отрязана част на тиквата. Сложете тиквата в тавичка, сипете малко вода и печете на 180`-200` до омекване (около 2часа).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...