Страници

30 януари 2016 г.

Кифлички с пълнеж


Необходими продукти:

500мл прясно мляко
250мл олио
1с.л. захар
щипка сол
1 кубче прясна мая (40гр)
брашно за меко тесто - около 0.800-1.00кг

1 яйце за намазване

1 яйце за плънката
150гр сирене
сладко/мармалад/локум
1-2суп.лъжици кристална захар за поръсване





Начин на приготвяне:


Пресейте брашното. Размийте маята в 1-2 супени лъжици леко затоплено прясно мляко, заедно със захарта и солта. Оставете настрана да шупне. В дълбока купа смесете останалото мляко (то трябва да е със стайна температура) и олиото. Добавете маята и започнете да добавяте брашното - лъжица по лъжица. Замесете меко, гладко тесто. Разделете тестото на 8-10 равни топки. Покрийте ги с фолио за свежо съхранение или леко влажна кърпа и ги оставете да починат за десетина минути. През това време си подгответе плънката. Тъй като тестото е с неутрален вкус, тя може да е сладка или солена. Класическият вариант е да използвате натрошено сирене, разбъркано с яйце за солените и сладко/мармалад/локум за сладките кифлички.  Може да използвате колбас, кашкавал, сушени домати, пушена риба. Сладките кифлички пък можете да направите със сушени плодове, да добавите орехи или други ядки. Възможностите за импровизации на тема плънки за кифлички са неизчерпаеми.
Вземете една от топките тесто и леко я премесете. За да ви е по-лесно, работете върху хартия за печене или върху набрашнена гладка повърхност. Разточете топката в кръг и разделете на 8 триъгълника.  Върху всеки триъгълник разпределете по малко от плънката и завийте от широката към тясната страна.


Така оформените кифлички намажете с разбито яйце. По желание поръсете сладките кифлички със захар на кристали. Подредете в тавичка и печете в предварително загрята на 190°C фурна. 

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...