Ето едно предложение за Великденската трапеза (и не само :) ) Рецептата знам от моите родители, характерна е за старозагорския край. Агнешкото е перфектният избор в случая, но ястието е вкусно и приготвено със свинско или заешко месо. Бадемите се берат докато са още зелени, преди черупката им да се е втърдила. Може да използвате сурови или консервирани бадеми.
800гр месо
4 връзки зелен лук
1 връзка пресен чесън
две шепи зелени бадеми (около 250гр)
олио
сол
черен пипер
червен пипер
майорана
джоджен
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на порции и го запържете от всички страни в олиото. Добавете 250мл вода и задушете месото до полуготовност. Добавете нарязаните на ситно пресни лук и чесън, 1-2ч.л червен пипер, подправете със сол, черен пипер, джоджен и майорана на вкус. Ако бадемите са сурови ги добавете заедно с лука. Ако са консервирани ги добавете 5 минути преди да свалите тенджерата от котлона. По желание може да уплътните соса с малко, размито в студена вода, брашно. Не пропускайте да сервирате с чаша хубаво вино ;)