Необходими продукти (за ~50бр.):
2 яйца + 1 за намазване
1ч.ч. захар + 1-2с.л. за поръсване
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1п. амонячна сода (10гр)
брашно за меко тесто (около 500гр)
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта, добавете постепенно олиото и киселото мляко, с разтворената в него амонячна сода. Замесете меко тесто, като добавяте по малко от пресятото брашно. Оставете тестото за около час в хладилник. От готовото тесто оформете топчета колкото едър орех, намажете всяко топче с разбито яйце и поръсете със захар. Печете на 180гр до леко зачервяване. Съхранявайте в плътно затворени кутии.
* По желание може да добавите настъргана лимонова кора в тестото
** Колкото повече стоят, толкова по-вкусни и меки стават курабийките :))
Янче , моята рецепта за курабийки е от баба ....и е същата:)))правя я от години и наистина са прекрасни .Твоите са станали толкова примамливи!Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче!
ИзтриванеЯнче, любими курабийки!
ОтговорИзтриванеСъжалявам че нямам вече мас!
Поздрави и светли празници!
Дани, аз ги правя с олио ;) Весели празници и на теб!
ИзтриванеЯнче,чудесни са и твоите,взимам си едничка и от теб с удоволствие!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубав празник!
Благодаря, Роси! Хубав празник и на теб!
ИзтриванеСтрахотни са Янче .Утре ще ги направя и аз.
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Благодаря, Зиче! Весели празници!
ИзтриванеВкусни курабийки си приготвила,Яни!
ОтговорИзтриванеВесели празници !
Благодаря, Мира! Весели празници и на теб!
ИзтриванеЯнче,аз съм от Пловдивския край и там за Великден задължително правихме курабийки .Тестото е от яйца,мас и мляко,слагаме го в машина за месо и излизат различни по вид фигури.Режем с ножица и нареждаме в тавата.По-вкусни бисквити не съм яла-те се топят в устата.Твоите сигурно и те са толкова вкусни.Весели Великденски празници!
ОтговорИзтриванеИзглеждат чудесно! Благодаря ти за рецептата, доста е лесна :) А ако ги и слепя две по две със някакво сладко мисля че ще получи прекрасно допълнение към кафето ми :)
ОтговорИзтриване