Страници

13 април 2012 г.

Най-вкусният козунак



Не, че аз съм го правила ;), ама наистина това е най-вкусния козунак, който съм опитвала в последните няколко години! С хрупкава захарна коричка отгоре, а вътре мек и пухкав - душичка! :))

Преди да напиша рецептата, ще направя няколко уточнения: 

* В стаята в която месите козунака трябва да е топло и да няма течение.
* Всички продукти трябва да са със стайна температура, а млякото леко затоплено.
* Стафидите стандартно се накисват в ром, но поради липсата на такъв жертвах 50мл петнадесетгодишно с добавка от 50мл прясно мляко. Резултата - страхотен - сочни и много ароматни стафиди.
* Задължително пресейте брашното! И няма да сгрешите ако го пресеете два пъти.



Необходими продукти:

/1ч.ч. = 200мл/

5 яйца + 1 яйце за намазване
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
200гр разтопено, но не горещо краве масло
1 кубче жива мая (42гр)
1 ч.л. сол
1 ч.ч. с връх захар + още за поръсване
кората от един голям лимон
100гр стафиди
50мл уиски + 50мл прясно мляко за накисване на стафидите
брашно колкото поеме за меко тесто (около1-1,2кг)

Начин на приготвяне:

Преди да започнете замесването на козунака накиснете стафидите, за да имат достатъчно време да поемат добре течността и аромата. Подгответе си и маята, като в дълбока купа изсипете половин чаша прясно мляко и размиете в него натрошената мая. Добавете 1 ч.л. захар и брашно за гъста каша. Покрийте и оставете да шупне. 
Разбийте яйцата до пухкава пяна. Добавете солта, останалото мляко с разтворената в него захар, и настърганата на ситно кора от лимон. Добавете шупналата мая и като добавяте по малко от пресятото брашно забъркайте меко тесто. Изсипете тестото на плота и продължете да го месите, като от време на време топите ръцете си в разтопеното масло. Месете докато тестото поеме цялото количество мазнина (като си оставите 3-4 с.л. за повторното замесване и оформянето на козунака). Следва любимата ми част - вземете тестото с две ръце и със всичка сила го ударете в плота. Повторете няколко пъти (според дебелите книги - стотина;)). Не пропускайте тази стъпка, освен, че се отразява много добре на козунака, след подобно упражнение спокойно може да пропуснете поне едно посещение във фитнеса ;) Следва добавянето на отцедените стафиди и още мъъничко месене, докато се разпределят равномерно в тестото. Сложете тестото в достатъчно дълбок съд, покрийте го с кърпа и оставете на топло да удвои обема си. Когато тестото втаса, го премесете леко, като отново потопите ръцете си в масло. Разделете тестото и оформете два козунака. Оставете ги на топло да втасат още веднъж, след което ги намажете с разбито яйце и ги поръсете щедро с кристална захар. Печете на 170-180гр до суха клечка. Ако отгоре започнат да прегарят, а вътре са все още сурови ги покрийте с лист хартия за печене. Аз моите малко ги изпуснах с печенето, заради едно малко мрънкащо гладно човече :), но въпреки това отново ще повторя, че това са най-вкусните козунаци, които съм опитвала в последните няколко години ;)

8 коментара:

  1. Браво Янче-козунаците са чудни.И аз харесвам с хрупкава коричка.
    Весели Великденски дни!

    ОтговорИзтриване
  2. ЯНЕ,наистина изглежда прекрасен козунака и съм сигурна ,че е и много вкусен.
    Благодаря за страхотната рецепта.
    Весели и светли празнични дни!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Няма как да не станал хубав,щом е правен с любов!
    С пожелание за здраве,
    благополучие и
    светли Великденски празници!
    Нека има мир и любов в сърцата ни!

    ОтговорИзтриване
  4. Чуден! Поздравления! Янче, минавам да ти пожелая весело посрещане на Великден!

    ОтговорИзтриване
  5. Христос Воскресе!
    Весел празник, Яна!
    Страхотен козунак си направила!

    ОтговорИзтриване
  6. Честито Възкресение Христово!

    Здраве,благоденствие и хубави дни пожелавам на теб и семейството ти,Яна!
    Обич,разбирателство и светли мисли да има в душите и сърцата ви!
    Вярвам ти на 100%,защото и така изглеждат козунаците ти-мнооого вкусни.А щом от толкова тесто са само два са и грандиозни,браво!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Христос Воскресе!Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Винаги ми се е струвало ,че да прави човек козунак си трябва ГОЛЯМ майсторлък и затова никога не съм си помисляла да захващам,но този мисля да го спретна
    Ще пиша когато има резултат
    Поздравления и поздрави

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...