Тиквички с ориз
Необходими продукти:
2 тиквички
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
3-4 стръка копър
олио
сол
черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистете лука и моркова и ги нарежете на ситно. Задушете ги с малко олио и вода. Добавете нарязаните на кубчета тиквички и почистения и измит ориз. Залейте с 3ч.ч. гореща вода или заленчуков бульон, подправете със сол и черен пипер на вкус и варете на умерен котлон за 25-30мин. Накрая добавете нарязания на ситно копър.
**********************************************************
Тиквички на фурна
Преди години татко работеше в чужбина и при едно от връщанията му до България сподели, че му се ядат пържени тиквички. Естествено количеството трябваше да е достатъчно за 4-членно семейство + за консервиране, така че татко да може да се наслади на вкуса на български тиквички и във времето, в което е далеч от родината. И тъй като отпуската му беше само няколко дни, а трябваше да се свършат много неща, той и мама тичаха по задачи, а аз се заех с готвенето. Още пазя спомена за пърженето на 4кг тиквички в 30-градусова жега. Кошмар! Оттогава бягам от пърженето на тиквички като дявол от тамян. Преди време гледах в едно ТВ предаване приготвяне на тиквичките на фурна и реших да пробвам. Останах приятно изненадана от резултата, става бързо и лесно, много по-здравословно е, а вкусът почти не се различава от този на пържените в тиган или фритюрник тиквички, дори напротив, много повече ми харесва.
Обикновено използвам тавата на фурната, като в нея спокойно събирам 1кг тиквички.
Необходими продукти:
1кг тиквички
5-6 с.л. брашно
1 ч.л. сол
7-8 с.л. олио
за млечния сос:
1кофичка кисело мляко
5-6 стръка копър
2-3 скилидки чесън или 1 стрък пресен
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете тиквичките на кръгчета с дебелина 7-8мм. Смесете брашното със солта и оваляйте всяко кръгче. Подредете тиквичките в застлана с хартия за печене тавичка, като леко застъпвате всяка следваща.
Залейте тиквичките с тънка струйка олио и печете на 200С до зачервяване. Не е необходимо да ги обръщате по време на печенето. Поднесете с млечен сос.
************************************************************
И сега една задачка-закачка, в която, преди повече от месец, ме включи Мимето от На гости в моята кухня . Както се казва по-добре късно отколкото никога ;) Първата част от задачката ще си позволя да прескоча. За най-любопитните само ще спомена, че в момента шкафчето ми е окупирано от разни бебешки неща - мокри кърпички, играчки, физиологичен разтвор, играчки,салфетки, играчки, шише с вода, играчки и ...играчки :))
А ето моите кулинарните ми помощници:
Започвам с малка час от любимите списания Кулинарен журнал и Good food:
Страхотната поредица Уверени в кухнята (отново малка част от нея):
Няколко книжки, по-голямата част от които съм си приватизирала от кулинарната библиотека на мама:
Двете книжки, с които най-често се съветвам:
Някои от по-новите попълнения:
Ами това е. Благодаря на всички, които имахте търпението да изчетете всичко до край :)) Пожелавам ви слънчев и усмихнат ден!