12 януари 2012 г.

Погача


След първите стъпки в месенето с италианското хлебче на Зиче, зеленчуковите хлебчета и слънчевата питка, установих, че работата с тесто ми доставя истинско удоволствие. Дойде ред и на първата ми погача - смея да твърдя, че се получи много добре. Е, има какво да се желае откъм оформяне, но като за първи опит, за мен беше по-важно, че се получи вкусна и се изяде за отрицателно време. 

Необходими продукти:

1кг брашно
3 яйца
150мл прясно мляко
1 кубче (40гр) мая
350мл вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. оцет
60гр краве масло

Начин на приготвяне:

В голяма чаша размийте маята с 3-4 с.л. прясно мляко, добавете захарта и малко брашно, колкото да се получи гъста каша и оставете на топло, докато сместа втаса. Разбийте 2 яйца с останалото прясно мляко. Пресейте брашното, направете кладенче в средата и изсипете в него яйчената смес, оцета, солта, кипналата мая и водата. Замесете меко тесто. Оформете тестото на топка, поръсете с брашно, покрийте с кърпа и оставете да втасва на топло за 20тина минути. Разделете втасалото тесто на 15-20 равни къса и оформете всеки от тях на фитил. Намажете всеки фитил с разтопено масло (отделете малко масло за намазване на готовата погача) и го завийте на охлюв. Наредете охлювите в тава, намажете ги с разбито яйце и ги оставете да втасват докато удвоят обема си.



Печете в предварително загрята до 200градуса фурна за около 40минути. Намажете готовата погача с масло и покрийте с кърпа за няколко минути.


19 коментара:

  1. Янче,великолепна питка си оформила-браво!Получила ти се е много добре,а съм сигурна ,че и в къщи са я харесали...
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живе! Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  2. Янче, много е красива! Личи си, че се забавляваш с тестото! Невероятно! Очаквам и следващите ти постижения и творби! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Кенди, наистина се забавлявам :)Поздрави!

      Изтриване
  3. Хехе, явно мислим в една посока.:-))) И моето днешно предложение е подобно на твоето.:-)) Страхотна е станала питката ти, Янче! Аз също много обичам да меся, невероятно е, какви красоти могат да излязат изпод ръцете ни.
    Чудесна питка! Поздравления!
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мони, видях я аз твоята красавица още вчера сутринта, но нещо не успях да публикувам коментар. Страхотна ти се е получила! Поздрави!

      Изтриване
  4. Янче,.....твоята погача на охлювчета е....наистина вълшебна! Изглежда толкова красиво традиционална, че....ми се прииска ....да хвана летящата птица и....да кацна в България! Като я видях и....веднага си я представих.....как си чупя залъче и си топкам в меда.....Много , много апетитна изглежда! Комплимент!А....и начина , по който си я поднесла на каренцето с българска шевица е....уникален! Благодаря ти за удоволствието! Желая ти много настроение през тази вечер и те прегръщам!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, благодаря! Радвам се, че ти харесва! Поздрави!

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Браво Яне ,много хубава и пухкава пита.
      Въпреки ,че за първи път я правиш и със формата си се справила прекрасно .
      Прегръдки!

      Изтриване
    2. Благодаря, Траянче! Поздрави!

      Изтриване
    3. Зиче, голямо благодаря! За мен е чест да получа похвала от майстор в месенето като теб! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  6. Янче, красавица е твоята питка!
    Браво!
    Няма по хубаво от миризмата на прясно изпечен хляб!
    Пожелавам ти успехи в месенето!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  7. Ама какви питки и погачи само, браво Яна, страхотна е, мен хич ме няма по тази част, ако не е машината за хляб ... без нея съм загубена :))
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еве, и аз си мислех, че няма да се справя, но се оказа, че не е чак толкова трудно - пробвай! Поздрави!

      Изтриване
  8. Голяма краста е питкоправенето,щом се престраши веднъж човек-лични впечатления!
    Питката ти според мен не се нуждае от нищо повече,освен от мераклии да я опустошат,а такива вярвам не са липсвали още докато е ухаела от фурната!Браво,чудесна е!

    Хубав петък,Яна!

    ОтговорИзтриване
  9. Еликсирче, твоите коментари винаги ме карат да се усмихна :) Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна питка, много апетитно изглежда, просто няма как да не е вкусна

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...