След първите стъпки в месенето с италианското хлебче на Зиче, зеленчуковите хлебчета и слънчевата питка, установих, че работата с тесто ми доставя истинско удоволствие. Дойде ред и на първата ми погача - смея да твърдя, че се получи много добре. Е, има какво да се желае откъм оформяне, но като за първи опит, за мен беше по-важно, че се получи вкусна и се изяде за отрицателно време.
Необходими продукти:
1кг брашно
3 яйца
150мл прясно мляко
1 кубче (40гр) мая
350мл вода
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. оцет
60гр краве масло
Начин на приготвяне:
В голяма чаша размийте маята с 3-4 с.л. прясно мляко, добавете захарта и малко брашно, колкото да се получи гъста каша и оставете на топло, докато сместа втаса. Разбийте 2 яйца с останалото прясно мляко. Пресейте брашното, направете кладенче в средата и изсипете в него яйчената смес, оцета, солта, кипналата мая и водата. Замесете меко тесто. Оформете тестото на топка, поръсете с брашно, покрийте с кърпа и оставете да втасва на топло за 20тина минути. Разделете втасалото тесто на 15-20 равни къса и оформете всеки от тях на фитил. Намажете всеки фитил с разтопено масло (отделете малко масло за намазване на готовата погача) и го завийте на охлюв. Наредете охлювите в тава, намажете ги с разбито яйце и ги оставете да втасват докато удвоят обема си.
Печете в предварително загрята до 200градуса фурна за около 40минути. Намажете готовата погача с масло и покрийте с кърпа за няколко минути.
Янче,великолепна питка си оформила-браво!Получила ти се е много добре,а съм сигурна ,че и в къщи са я харесали...
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Благодаря, Живе! Хубав ден и на теб!
ИзтриванеЯнче, много е красива! Личи си, че се забавляваш с тестото! Невероятно! Очаквам и следващите ти постижения и творби! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеТака е Кенди, наистина се забавлявам :)Поздрави!
ИзтриванеХехе, явно мислим в една посока.:-))) И моето днешно предложение е подобно на твоето.:-)) Страхотна е станала питката ти, Янче! Аз също много обичам да меся, невероятно е, какви красоти могат да излязат изпод ръцете ни.
ОтговорИзтриванеЧудесна питка! Поздравления!
Хубава вечер от мен!
Мони, видях я аз твоята красавица още вчера сутринта, но нещо не успях да публикувам коментар. Страхотна ти се е получила! Поздрави!
ИзтриванеЯнче,.....твоята погача на охлювчета е....наистина вълшебна! Изглежда толкова красиво традиционална, че....ми се прииска ....да хвана летящата птица и....да кацна в България! Като я видях и....веднага си я представих.....как си чупя залъче и си топкам в меда.....Много , много апетитна изглежда! Комплимент!А....и начина , по който си я поднесла на каренцето с българска шевица е....уникален! Благодаря ти за удоволствието! Желая ти много настроение през тази вечер и те прегръщам!!!
ОтговорИзтриванеБени, благодаря! Радвам се, че ти харесва! Поздрави!
ИзтриванеБраво на теб! Чудесна е!
ОтговорИзтриванеБраво Яне ,много хубава и пухкава пита.
ИзтриванеВъпреки ,че за първи път я правиш и със формата си се справила прекрасно .
Прегръдки!
Благодаря, Траянче! Поздрави!
ИзтриванеЗиче, голямо благодаря! За мен е чест да получа похвала от майстор в месенето като теб! Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеЯнче, красавица е твоята питка!
ОтговорИзтриванеБраво!
Няма по хубаво от миризмата на прясно изпечен хляб!
Пожелавам ти успехи в месенето!
Прегръдки:)
Благодаря, Кате! Прегръдки!
ИзтриванеАма какви питки и погачи само, браво Яна, страхотна е, мен хич ме няма по тази част, ако не е машината за хляб ... без нея съм загубена :))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави :)
Еве, и аз си мислех, че няма да се справя, но се оказа, че не е чак толкова трудно - пробвай! Поздрави!
ИзтриванеГоляма краста е питкоправенето,щом се престраши веднъж човек-лични впечатления!
ОтговорИзтриванеПитката ти според мен не се нуждае от нищо повече,освен от мераклии да я опустошат,а такива вярвам не са липсвали още докато е ухаела от фурната!Браво,чудесна е!
Хубав петък,Яна!
Еликсирче, твоите коментари винаги ме карат да се усмихна :) Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеСтрахотна питка, много апетитно изглежда, просто няма как да не е вкусна
ОтговорИзтриване