Въпреки многото приказки, които се изговориха и продължават да се говорят за здравословното хранене в училищата, промяна в реалната ситуация не виждам. Поне не и в училището на дъщеря ми - лавката прелива от чипсове, снаксове, кубети и прочие изкушения. Затова се опитвам, колкото се може по-често да и предлагам домашно приготвени алтернативи, които обаче понякога ми е трудно да измислям - хем трябва да е вкусно, хем да е удобно за похапване в междучасието, хем да изглежда атрактивно. Тези гризини се оказаха чудесен вариант, а и са изключително лесни за приготвяне.
Идеята взех от книгата Тестени ястия и гарнитури, изд. 1990г. Ето нужните продукти:
225гр брашно + 1-2 с.л. за доомесване
15гр мая
1/2 чаена чаша хладка вода
1 непълна ч.л. сол
1 непълна ч.л. захар
яйце за намазване
микс от семена за поръсване
Начин на приготвяне:
Натрошете маята в голяма купа и поръсете със солта и захарта. Изчакайте да стане на каша (около 10-15мин) и добавете водата. Добавете брашното като първо разбърквате с вилица, а след това с ръка. Месете в продължение на десетина минути, ако тестото лепне потапяйте от време на време ръцете си в брашно.
Сложете готовото тесто в набрашнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса. Втасалото тесто месете още 5 минути върху набрашнена повърхност. В оригиналната рецепта е записано тестото да се разточи на кора с дебелина 3мм, от която да се изрежат ленти с ширина 1см и да се усучат. Аз предпочетох с ръце да оформя тестото на фитили. Готовите пръчици наредете в намазнена или застлана с хартия за печене тавичка на разстояние 2-2,5см една от друга. Изчакайте 15-20минути да втасат отново, намажете с разбито яйце и поръсете със семена - аз използвах микс от сусамово, ленено и маково семе. Печете в силно загрята фурна (200-220градуса) до златист цвят около 10-12мин. За по-тъмен цвят и по-голяма хрупкавост удължете времето за печене с 3-4минути.
За фалшивия хайвер имах огромното желание да използвам домашна майонеза, но нещо не успях да се справя с приготвянето и. Не че е нещо кой знае колко сложно, но се иска много търпение и съсредоточеност при добавянето на олиото. В началото всичко тръгна добре и точно се зарадвах, че ще успея да я направя, когато ръката ми трепна, изсипах по-голямо количество олио наведнъж и майонезата се пресече. В крайна сметка използвах готова майонеза, а с домашната ще се боря пак друг път :))
Необходими продукти:
100гр грис
400мл вода
100гр майонеза
1/2 малка глава лук
сол и лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне:
Сложете водата в подходяща тенджерка на котлона. Когато заври започнете постепенно да добавяте гриса като разбърквате непрекъснато. Варете в продължение на 4-5 минути до сгъстяване, като не спирате да разбърквате. Посолете и отстранете от котлона. Изчакайте да се охлади и добавете майонезата, настъргания на ситно лук и лимонов сок на вкус.
Браво Янче!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея!
Взимам си едничка с голямо удоволствие, че скоро не съм правила домашни соленки:)
Прегръдки*)
Чудесни гризинки! И а не бих отказала!Изглеждат много хрупкави, а така се допълват със сосчето. Хубава нова седмица от мен и прегръдки!
ОтговорИзтриванеСтрахотни гризинки,а с хайверчето съвсем са супер!Много ми допадат,хрупкавички,с много семенца...чудничко!
ОтговорИзтриванеХубав понеделник пожелавам!
Напоследък все се каня да направя нещо домашно за гризкане.
ОтговорИзтриванеТвоето предложение много ми допада. Записвам си рецептата.
А фалшивият хайвер ни е любим у дома :)
Поздрави и пожелания за хубава седмица!
Прекрасни вкусотийки!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Чудесни са и двете ти предложения ,Яни ! Гризините изглеждат много вкусни и хрупкави !
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
ЯНЕ,взимам си и от гризините и от хайвера ,защото си ги направила страхотни ...
ОтговорИзтриванеПрията вечер!
Много хубави гризини. Отдавна се каня да направя нещо подобно, но си записвам твоята рецепта и ще докладвам :)). Поздравления!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря ви, момичета! Вашите коментари усмихват деня ми! Прегръщам ви!
ОтговорИзтриванеКакви апетитни гризинки си направила , Янче! С удоволствие бих си гризнала една! Изглеждат много апетитно със сусамовите и маковите семенца! Чудесни са! И хайверчето изглежда много примамващо! Прегръщам те и ти пожелавам една вълшебно хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бени! Поздрави и усмихнат ден!
ИзтриванеHello Yana,
ОтговорИзтриванеThank you for stoppingby my blog so that I could discover yours.
You have some mouth watering recipes here
Welcome, Sawsan! Thank you for commenting! Hope you`ll find something interesting for you here! Have a nice day!
Изтриванестрахотни гризини си приготвила Яна,хем апетитни,хем радват окото
ОтговорИзтриванеобожавам фалшив хайвер,но още не се е отдал случай да пробвам да го приготвя сама
а за домашната майонеза - и на мен се е пресичала,някъде прочетох ,че към нея се прибавя на порции разбит жълтък и се оправя,но не помня какъв беше резултата като пробвах
прегръдки и хубав Атанасов ден
Благодаря, Мария! Аз се опитах да я оправя с нов жълтък, но нищо не стана. Надявам се следващият път да успея да я направя! Поздрави и усмихнат ден! :)
Изтриванеdoma6nata maioneza q pravq taka.
ОтговорИзтриване1 qice se slaga v burkan4e.Dobavqm 1 4a6a (4aena)olio,6tipka sol i tolkova limontuzu i puskam pasatora.Vinagi mi se polu4ava.opitai
Супер бърза и вкусна става майонезата правена в къщи... . Децата много я харесваха навремето.По същия начин си я правех и винаги успешна !
Изтриване