Страници

16 януари 2012 г.

Хрупкави домашни гризини и фалшив хайвер


Въпреки многото приказки, които се изговориха и продължават да се говорят за здравословното хранене в училищата, промяна в реалната ситуация не виждам. Поне не и в училището на дъщеря ми - лавката прелива от чипсове, снаксове, кубети и прочие изкушения. Затова се опитвам, колкото се може по-често да и предлагам домашно приготвени алтернативи, които обаче понякога ми е трудно да измислям - хем трябва да е вкусно, хем да е удобно за похапване в междучасието, хем да изглежда атрактивно. Тези гризини се оказаха чудесен вариант, а и са изключително лесни за приготвяне.


Идеята взех от книгата Тестени ястия и гарнитури, изд. 1990г. Ето нужните продукти:

 225гр брашно + 1-2 с.л. за доомесване
15гр мая
1/2 чаена чаша хладка вода
1 непълна ч.л. сол
1 непълна ч.л. захар
яйце за намазване
микс от семена за поръсване

Начин на приготвяне:

Натрошете маята в голяма купа и поръсете със солта и захарта. Изчакайте да стане на каша (около 10-15мин) и добавете водата. Добавете брашното като първо разбърквате с вилица, а след това с ръка. Месете в продължение на десетина минути, ако тестото лепне потапяйте от време на време ръцете си в брашно.
Сложете готовото тесто в набрашнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса. Втасалото тесто месете още 5 минути върху набрашнена повърхност. В оригиналната рецепта е записано тестото да се разточи на кора с дебелина 3мм, от която да се изрежат ленти с ширина 1см и да се усучат. Аз предпочетох с ръце да оформя тестото на фитили. Готовите пръчици наредете в намазнена или застлана с хартия за печене тавичка на разстояние 2-2,5см една от друга. Изчакайте 15-20минути да втасат отново, намажете с разбито яйце и поръсете със семена - аз използвах микс от сусамово, ленено и маково семе. Печете в силно загрята фурна (200-220градуса) до златист цвят около 10-12мин. За по-тъмен цвят и по-голяма хрупкавост удължете времето за печене с 3-4минути.


За фалшивия хайвер имах огромното желание да използвам домашна майонеза, но нещо не успях да се справя с приготвянето и. Не че е нещо кой знае колко сложно, но се иска много търпение и съсредоточеност при добавянето на олиото. В началото всичко тръгна добре и точно се зарадвах, че ще успея да я направя, когато ръката ми трепна, изсипах по-голямо количество олио наведнъж и майонезата се пресече. В крайна сметка използвах готова майонеза, а с домашната ще се боря пак друг път :))

Необходими продукти:

100гр грис
400мл вода
100гр майонеза 
1/2 малка глава лук
сол и лимонов сок на вкус

Начин на приготвяне:
Сложете водата в подходяща тенджерка на котлона. Когато  заври започнете постепенно да добавяте гриса като разбърквате непрекъснато. Варете в продължение на 4-5 минути до сгъстяване, като не спирате да разбърквате. Посолете и отстранете от котлона. Изчакайте да се охлади и добавете майонезата, настъргания на ситно лук и лимонов сок на вкус.



17 коментара:

  1. Браво Янче!
    Чудесна идея!
    Взимам си едничка с голямо удоволствие, че скоро не съм правила домашни соленки:)
    Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни гризинки! И а не бих отказала!Изглеждат много хрупкави, а така се допълват със сосчето. Хубава нова седмица от мен и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни гризинки,а с хайверчето съвсем са супер!Много ми допадат,хрупкавички,с много семенца...чудничко!

    Хубав понеделник пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Напоследък все се каня да направя нещо домашно за гризкане.
    Твоето предложение много ми допада. Записвам си рецептата.
    А фалшивият хайвер ни е любим у дома :)
    Поздрави и пожелания за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни вкусотийки!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни са и двете ти предложения ,Яни ! Гризините изглеждат много вкусни и хрупкави !
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. ЯНЕ,взимам си и от гризините и от хайвера ,защото си ги направила страхотни ...
    Прията вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Много хубави гризини. Отдавна се каня да направя нещо подобно, но си записвам твоята рецепта и ще докладвам :)). Поздравления!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви, момичета! Вашите коментари усмихват деня ми! Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  10. Какви апетитни гризинки си направила , Янче! С удоволствие бих си гризнала една! Изглеждат много апетитно със сусамовите и маковите семенца! Чудесни са! И хайверчето изглежда много примамващо! Прегръщам те и ти пожелавам една вълшебно хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Hello Yana,
    Thank you for stoppingby my blog so that I could discover yours.
    You have some mouth watering recipes here

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Welcome, Sawsan! Thank you for commenting! Hope you`ll find something interesting for you here! Have a nice day!

      Изтриване
  12. страхотни гризини си приготвила Яна,хем апетитни,хем радват окото
    обожавам фалшив хайвер,но още не се е отдал случай да пробвам да го приготвя сама
    а за домашната майонеза - и на мен се е пресичала,някъде прочетох ,че към нея се прибавя на порции разбит жълтък и се оправя,но не помня какъв беше резултата като пробвах
    прегръдки и хубав Атанасов ден

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария! Аз се опитах да я оправя с нов жълтък, но нищо не стана. Надявам се следващият път да успея да я направя! Поздрави и усмихнат ден! :)

      Изтриване
  13. doma6nata maioneza q pravq taka.
    1 qice se slaga v burkan4e.Dobavqm 1 4a6a (4aena)olio,6tipka sol i tolkova limontuzu i puskam pasatora.Vinagi mi se polu4ava.opitai

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер бърза и вкусна става майонезата правена в къщи... . Децата много я харесваха навремето.По същия начин си я правех и винаги успешна !

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...