Страници

29 април 2013 г.

Агнешко със зелени бадеми


Ето едно предложение за Великденската трапеза (и не само :) ) Рецептата знам от моите родители, характерна е за старозагорския край. Агнешкото е перфектният избор в случая, но ястието е вкусно и приготвено със свинско или заешко месо. Бадемите се берат докато са още зелени, преди черупката им да се е втърдила. Може да използвате сурови или консервирани бадеми. 

Необходими продукти:

800гр месо
4 връзки зелен лук
1 връзка пресен чесън
две шепи зелени бадеми (около 250гр)
олио
сол
черен пипер
червен пипер
майорана 
джоджен





Начин на приготвяне:

Нарежете месото на порции и го запържете от всички страни в олиото. Добавете 250мл вода и задушете месото до полуготовност. Добавете нарязаните на ситно пресни лук и чесън, 1-2ч.л червен пипер, подправете със сол, черен пипер, джоджен и майорана на вкус. Ако бадемите са сурови ги добавете заедно с лука. Ако са консервирани ги добавете 5 минути преди да свалите тенджерата от котлона. По желание може да уплътните соса с малко, размито в студена вода, брашно. Не пропускайте да сервирате с чаша хубаво вино ;)

8 коментара:

  1. Определено е впечатляващо и колко вкусно изглежда...
    Много хубава идея.
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно изглежда това агнешко, а на такава комбинация попадам за пръв път. Не знам откъде бих могла да си намеря зелени бадеми, консервирани дали продават някъде? Чудесна рецепта, Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, не съм виждала да се продават консервирани залени бадеми, но сезона им е началото/средата на май, така че може да се огледаш по пазарите за пресни. Тези на снимката са от миналогодишната реколта - да са живи и здрави мама и тате, че ме снабдяват :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Интересна рецепта,никога не ми е хрумвало да ползвам зелени бадеми,виж сливи,да..бадемите винаги ги ядем само така със сол,като салата,много ги обичам.Непременно и ще опитам готвени,вече са почти готови.
    Благодаря за споделената интересна рецепта.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И сурови много ги обичам, като дете що катерене е паднало по дърветата :) Сливите така и не се научих да ги ям сготвени, но бадемите са друго нещо - много приятна нотка придават. Поздрави!

      Изтриване
  4. Много добре изглежда! Аз обичам ястия с пресен лук, но не бях го срещала в комбинация със зелени бадеми. Звучи вкусно. Непременно ще опитам. Светли празници!
    Ани

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...