Преди да ви представя днешната рецепта, не мога да се стърпя да не се похваля с публикуваната ми в новият брой на сп. GoodFood рецепта за соленки със сирене :)) Фук-фук :))
А сега към питките. Видях ги началото на януари в блога на Sawsan и най-после им дойде реда да ги спретна. Ако не сте попадали досега на тази рецепта, непременно ги направете, защото са изключително лесни за приготвяне, а са много, много вкусни. Оригиналната рецепта е тук, а ето какви продукти използвах аз:
Необходими продукти:
/1 чаша = 220мл/
за тестото:
3 чаши брашно
1/4 чаша олио
1/4 чаша кисело мляко
1/2 чаша топла вода
1 ч.л. бакпулвер
20гр жива мая
1 ч.л. захар
за пълнежа:
150гр краве сирене
150гр кашкавал със зеленчуци
няколко стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Раздробете маята в чаша, добавете лъжичка захар и малко вода и оставете на топло да втаса (обикновено са необходими десетина минути). В купа пресейте брашното с бакпулвера. Направете кладенче в средата и последователно добавете олиото, киселото мляко, втасалата мая и топлата вода. Замесете меко гладко тесто, като по време на месенето ударете тестото няколко пъти в плота.
Сложете готовото тесто в намазнена купа, покрите го с фолио или чиста кърпа и го оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. Разделете втасалото тесто на топки с размер на едро яйце (при мен се получиха 8 топки). Покрийте ги с кърпа и ги оставете да отпочинат десетина минути. През това време си подгответе плънката като смесите в купа настърганите сирене, кашкавал и нарязания на ситно магданоз.
Разточете всяка топка тесто в овална форма, сложете в средата от плънката и оформете по следния начин:
Притиснете добре с пръсти краищата, за да залепнат и да не се отварят при печенето. Намажете всяка питка с разбит жълтък, олио или прясно мляко, за да получи приятен загар по време на печенето. Подредете питките в тавичка, изчакайте 10-15минути да отпочинат и ги изпечете в предварително загрята до 200 С фурна.
****************************************************************
Яна,голяма съблазан са тези питки..страхотни са!
ОтговорИзтриванеПоздравления и прегръдки!
Благодаря, Миленче! Поздрави!
ИзтриванеЯна, много вкусни питки! Изглеждат и съвсем лесни за приготвяне, задължително ще ги пробваме.
ОтговорИзтриванеПоздрави! Хубав уикенд!
Благодаря, Таня! Непременно сподели дали са ви харесали! Поздрави!
ИзтриванеЯНА, заслужено са публикували рецептата ти в списание то всичко тук е за публикуване защото е направено с любов и майсторлък.
ОтговорИзтриванеПрегръдки мила и хубави почивни дни.
Благодаря, Зиче! Прегръдки!
ИзтриванеЯна, радвам се много за публикацията ти! Дано имаш още много такива!
ОтговорИзтриванеПитките са много красиви и съблазнителни. Благодаря, че сподели рецептата.
Прегръдки и пожелание за приятни и весели събота и неделя!.
Благодаря, Вени! Поздрави и усмихната неделя!
ИзтриванеЧестито, Янче! Много апетитни питчици!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянче! Поздрави!
ИзтриванеЛеле, изглеждат изключително вкусно! Честито за публикуваната рецепта! Много се радвам! Честит трети март!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кенди! Поздрави и усмихната неделя!
ИзтриванеСтрахотно изглеждат! Непременно ще ги направя!Благодаря, че сподели рецептата! Комплименти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гуинет! Ще се радвам да споделиш резултата! Поздрави и усмихнат ден!
ИзтриванеТези арабски питки,изглеждат наистина апетитно.Благодаря ти за рецептата,Яна.Ще си ги приготвя при първия удобен случай.Не са за изпускане :) Хубава неделя ти желая :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за коментара, Тончита! Хубава неделна вечер!
ИзтриванеЯнче,браво миличка-честито!
ОтговорИзтриванеМного са апетитни,и с тези хрупкави краища....
Хубав ден!
Благодаря, Живе! Поздрави и хубава вечер!
ИзтриванеПитките ти са страхотни,миличка!С чудесен златист цвят и богата плънка!
ОтговорИзтриванеЧесто съм се натъквала на рецепти ,в които има заедно мая и набухвател,но не знам каква е целта да се комбинират,имаш ли идея?
Честита публикация!Нека бъдат все повече и ти носят много радост!
Хубава неделна вечер!
Честита публикация и на теб! :))
ОтговорИзтриванеАз доста се зачудих на двата набухвателя, даже за момент бях решила да пропусна бакпулвера, но не посмях, за да не се провали рецептата. В блога-източник пише, че за арабските питки е важно тестото да запазва формата си при печене - може пък да има някаква връзка с това.
Поздрави и хубава вечер!
Мила Яна,честит празник!Най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за поздрава и отговора,ще опитам и аз някой път да видя каква е разликата!
Прегръдки!
Яна,
ОтговорИзтриванеголяма красота!
Изглеждат неустоими и бих се пробвала, ако ще достигна този съвършен вид като теб;) Малко ме е страх обаче;)
Хубава вечер!
mnogo sa vkusni pozdravleniq
ОтговорИзтриванеТоку що ги хапнахме :) Страхотия :)
ОтговорИзтриване