Страници

20 януари 2016 г.

Леща яхния (с тайна съставка)


Освен вкусна, лещата е и много полезна, защото е богата на протеини и фибри, има високо съдържание на витамини и минерали и минимално съдържание на мазнини. Лещата е любимо ястие у дома - приготвям я гъста , без запръжка, с много подправки.


Необходими продукти:


500гр кафява леща
1 голям морков
1 глава лук
3-4 тайна съставка  :)
олио
чубрица
риган
майорана
червен пипер
черен пипер
сол


Начин на приготяне:


Почистете лещата от примеси и я измийте добре. Добавете студена вода (около 2 литра) и я сложете да заври. Ако сте с по-чувствителен стомах, ви препоръчвам да изхвърлите първата вода след завирането. Аз лично не го правя, нито накисвам лещата предварително. Щом лещата заври, добавете нарязаните на ситно лук и морков. Сравнително наскоро открих, че печените червени чушки са прекрасна добавка към лещата. Те са моята тайна съставка, за ароматна и вкусна леща яхния :).  А ако имате домашно приготвени, то не пропускайте да ги добавите - нарязани на ситно. Добавете олио (3-4 суп.лъжици), както и подправките без солта. Количеството на подправките преценете според вкуса си. Аз слагам повече чубрица - около една супена лъжица, щипка риган, щипка майорана, чаена лъжичка червен пипер, половин чаена лъжичка черен пипер.  Солта добавете когато ястието е готово, в противен случай времето за увиране на лещата значително ще се увеличи. В зависимост от лещата са необходими 30-40 мин. за увирането й. Добър апетит!




 
  

1 коментар:

  1. Ммммммм, вкусноооооо...... толкова много обичам леща, ама всякаква - червена, зелена, традиционни рецепти и не мак толкова традиционни, че с тази твоя леща ме удари точно в десятката! Бравооооооо:))))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...