For English text please scroll down
Малко позачезнах от блоговия фронт, но си имам оправдание :) Малкото ми момченце стана на една годинка (ах, как бързо лети това време!) и последните дни минаха в подготовка на празника. Украса, балони, вкусна храна и разбира се...Торта :) Отне ми доста време докато реша каква точно да бъде тортата, няколко пъти сменях решението си и за вкуса, и за визията и. Имах две опорни точки - плодов пълнеж и захарно тесто за декорацията - и двете неосъществявани идеи до този момент. От там нататък минах през всевъзможни варианти, преди да се спра на финалния. Естествено има още много какво да се желае - фитилите за дъгата ми се получиха неравни, буквичките малко криви, а започвайки тази публикация забелязах и че съм разменила местата на жълтия и оранжевия цвят (който на снимките изглежда по-скоро розов), но като за първи опит за работа със захарно покритие, смея да твърдя, че се получи добре :))
Необходими продукти:
/1 чаша = 250мл/
За блатовете:
5 яйца
1 чаша захар /пълна до горе/
1 и 3/4 чаши брашно
1 п. бакпулвер (10гр)
2 с.л. тъмно какао
1 чаша прясно мляко за сиропиране
За крема:
250 гр крема сирене
250 гр замразени горски плодове (микс от къпини, черна боровинка и червена боровинка)
200мл сладкарска сметана
пудра захар на вкус
За покритието:
70 гр краве масло
150 мл вода
150гр брашно
500гр пудра захар (+още за доомесване)
сладкарска боя за оцветяване
1 бурканче (250мл) мармалад от дюли (за измазване под покритието)
Начин на приготвяне:
Блатовете: Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Пресейте брашното с бакпулвера. Добавяйте пресятото брашно към яйчната смес лъжица по лъжица, като разбърквате бавно с дървена или силиконова лопатка. Изчаквайте сместа да поеме цялото брашно преди да сипете следващата лъжица. Разделете сместа на две и оцветете едната част с какаото. Изпечете двата блата по отделно в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 25-30минути. Проверете готовността на блата с клечка, трябва да излиза суха. Оставете блатовете да изстинат напълно (желателно е да ги направите поне 3-4 часа преди да пристъпите към сглобяването и украсяването на тортата).
Крема: Пасирайте крема сиренето с плодовете. В отделен съд разбийте сметаната на пухкав крем. Смесете двата крема. По принцип сладкарската сметана е подсладена, но ако прецените може да добавите малко пудра захар към крема.
Покритието: Избрах да покрия тортата с марципан Варна. Рецептата е много популярна, присъства в почти всеки блог и форум. Сложете водата да заври, добавете маслото и след като се разтопи изсипете цялото брашно наведнъж. Бъркайте докато тестото се хомогенизира и започне да се отделя от стените на съда (става много бързо). Разстелете тестото върху плота или в тавичка, за да се охлади. Когато изстине, така че да е приятно за пипане започнете да добавяте пресятата пудра захар. Добавяйте постепенно до постигане на желаната плътност. обикновено в рецептата е посочено количество от 500гр, но на мен ми пое около 600-650гр. Оцветете готовото тесто в желаните от вас цветове. С това захарно тесто може да се работи веднага, не е необходимо да престоява в хладилник.
Сглобяване на тортата: Разрежете напречно през средата светлия блат, така че да получите два блата. Сиропирайте с няколко лъжици прясно мляко единия от тях. Разпределете отгоре половината крем. Сложете кафявия блат, отново сиропирайте с няколко лъжици прясно мляко и разпределете останалата част от крема. Покрийте с втория светъл блат, сиропирайте и него с мляко. Измажете тортата с мармалада. След което може да пристъпите към покриването на тортата със захарното тесто и декорирането.
************************************************************************
I have been missing from the blog space these days, but I have an excuse :) My little boy celebrated his first birthday ( how quickly time goes by!) and I dedicated the past few days to preparation for the feast. Decoration, balloons, delicious food and of course ... a cake :) It took me a long time until I decide what cake to make. I changed my mind a few times I only knew that I wanted fruit filling and sugar dough for decoration. You see here the final look. Although there is still much to improve - the rainbow is not straight, the letters too, and when I started writing this post I noticed that I reversed the yellow and orange color (the last one looks more like pink on the pictures), as a first try with the sugar coating, I think it turned out to be OK :))
Ingredients:
/ 1 cup = 250 ml /
For the cake layers:
5 eggs
1 cup sugar / filled to the brim /
1 and 3/4 cups flour
1 pack of baking powder (10 g)
2 tbsp dark cocoa
1 pack of baking powder (10 g)
2 tbsp dark cocoa
1 cup milk for moistening the layers
For the cream:
250 g cream cheese
250 g frozen berries (mix of blackberry, blueberry and cranberry)
200ml sweet cream
powdered sugar according to your taste
powdered sugar according to your taste
For the sugar coating:
70 g butter
150 ml water
150 g flour
500 g powdered sugar (+ more)
food coloring
1 jar (250ml) of quince jam
Method of preparation:
Cake layers : Beat eggs with sugar to a fluffy cream. Sift the flour with the baking powder. Add the sifted flour to the egg mixture, spoon by spoon, stir slowly with a wooden or a silicone spatula. Divide the mixture in two and add cocoa in one of the halves. Bake the cake layers in a preheated to 180 degrees oven for about 25-30 minutes. Check if they are ready with a stick, if it goes out dry then the layers are ready. Allow the layers to cool completely (you need to make them at least 3-4 hours before assembling and decorating the cake).
Cream: Beat the cream cheese with the fruits until smooth and fluffy. In a separate bowl, beat the cream until fluffy. Mix the two creams. You can add some powdered sugar to the cream if you like it sweeter.
Sugar covering: Put water to boil, add the butter and when melted add flour all at once. Stir until the dough begins to separate the bowl. Spread the dough on the table or in a pan to cool. When it cools down, start adding the sifted powdered sugar. Add gradually to achieve the desired density. Usually it takes 500 grams, but I nedded about 600-650 g. Color the finished dough with food coloring.
Assembling the cake: Divide the light layer in two using sharp and long knife. Moisten one of the halves with few tablespoons of milk. Spread half of the cream on top of it. Put the brown layer above, moisten again with a few tablespoons of milk and spread the rest of the cream. Cover with the second light layer, moisten it with milk. Cover the cake with the jam. Now you can proceed with covering and decorating the cake with the sugar paste.
Cake layers : Beat eggs with sugar to a fluffy cream. Sift the flour with the baking powder. Add the sifted flour to the egg mixture, spoon by spoon, stir slowly with a wooden or a silicone spatula. Divide the mixture in two and add cocoa in one of the halves. Bake the cake layers in a preheated to 180 degrees oven for about 25-30 minutes. Check if they are ready with a stick, if it goes out dry then the layers are ready. Allow the layers to cool completely (you need to make them at least 3-4 hours before assembling and decorating the cake).
Cream: Beat the cream cheese with the fruits until smooth and fluffy. In a separate bowl, beat the cream until fluffy. Mix the two creams. You can add some powdered sugar to the cream if you like it sweeter.
Sugar covering: Put water to boil, add the butter and when melted add flour all at once. Stir until the dough begins to separate the bowl. Spread the dough on the table or in a pan to cool. When it cools down, start adding the sifted powdered sugar. Add gradually to achieve the desired density. Usually it takes 500 grams, but I nedded about 600-650 g. Color the finished dough with food coloring.
Assembling the cake: Divide the light layer in two using sharp and long knife. Moisten one of the halves with few tablespoons of milk. Spread half of the cream on top of it. Put the brown layer above, moisten again with a few tablespoons of milk and spread the rest of the cream. Cover with the second light layer, moisten it with milk. Cover the cake with the jam. Now you can proceed with covering and decorating the cake with the sugar paste.
Яна , живо и здраво да ти е момченцето :)! Желая му много късмет и един добър живот !
ОтговорИзтриванеА тортата е прекрасна , много цветна и красива !
Хубав ден !Поздрави !
Благодаря, Ивана! Хубав ден!
ИзтриванеПрекрасна торта миличка си направила за своето мъниче!
ОтговорИзтриванеСочна и цветна като дъгата и със сигурност много вкусна!
Най-искрени пожелания да е много здраво,слънчево и усмихнато дете,и да е радост за мама и тате!
Весел празник!
Благодаря! Хубав ден!
ИзтриванеДа ти е живо и здраво момченцето, много радост да ти носи и едно много щастливо и безгрижно детство за него :)
ОтговорИзтриванеТортата е супер!
Хубав и усмихнат празничен ден!
Благодаря за пожеланията! Усмихнат ден!
ИзтриванеДа ти е живо и здраво момченцето,щастливо и безгрижно детство му желая!
ОтговорИзтриванеТортата е прекрасна ,страхотни цветове!
Хубав празник!
Благодаря, Мира! Хубав ден!
ИзтриванеЯна, да ти е живо и здраво малкото момче!
ОтговорИзтриванеДа се радва на безгрижно детство и късметът да е с него винаги!
Тортата е чудесна и на вид, ии на вкус!
Сърдечни поздрави!
Благодаря, Дани! Поздрави и усмихнат ден!
ИзтриванеЯна, да е честити рожденият ден на малкото съкровище. Да ти е живо и здраво момчето и много да те радва.
ОтговорИзтриванеТортата е чудесна, справила се прекрасно и е толкооова апетитна и неустоима...
Прекрасна вечер от мен, Яна!
Благодаря, Вени! Хубав петък!
ИзтриванеЯна, да ти е жив и здрав малкия юнак! Да бъде живота му пъстър, щастлив и с много сбъднати мечти под тази прекрасна Дъга! Тортата е страхотна! Справила си се повече от добре със захарната украса! А само като прочетох какъв е кремът съм сигурна, че е обрала овациите и като вкус! Прегръдки и весело празнуване!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Габи! Наистина се получи много вкусна торта! Усмихнат петъчен ден!
ИзтриванеТортата е страхотна и отвътре и от вън! Честит празник! Да е жив и здрав малкия рожденик! Много усмивки и весели приключения!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бонбонче! Хубав ден!
ИзтриванеПрекрасна торта!Да ти е жив и здрав сладурът, много да ви радва!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеЧестит рожден ден на малкото ти слънце :))!
ОтговорИзтриванеДа расте здрав,усмихнат и много щастлив!
Прекрасна торта си сътворила,Яна,коплименти!
Хубава вечер!
Благодаря за пожеланията, Еликсирче! Поздрави и усмихнат петък!
ИзтриванеЧестит празник, Яна - на теб и малкия рожденик!
ОтговорИзтриванеНека расте здрав и силен, усмихнат и много щастлив!
Прекрасна торта за прекрасен повод -
много идейна, цветна и несъмнено вкусна. Поздравления!
Сърдечни поздрави и много усмихнати мартенски дни, Диана
благодаря, Диана! Поздрави и усмихнат петък!
ИзтриванеЯна честит празник на патерици! Много здраве и късмет на рожденика. Тортата е прекрасна!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Янче, чмакар и на патерици, но от сърце - честит да е рожденият денн аслънчицето ти! Да расте здраво и щастливо и много да ви радва! Тортата е уникално красива!:-))
ОтговорИзтриванеНай-сърдечни поздрави и пожелания за прекрасна нова седмица!