Не, че аз съм го правила ;), ама наистина това е най-вкусния козунак, който съм опитвала в последните няколко години! С хрупкава захарна коричка отгоре, а вътре мек и пухкав - душичка! :))
Преди да напиша рецептата, ще направя няколко уточнения:
* В стаята в която месите козунака трябва да е топло и да няма течение.
* Всички продукти трябва да са със стайна температура, а млякото леко затоплено.
* Стафидите стандартно се накисват в ром, но поради липсата на такъв жертвах 50мл петнадесетгодишно с добавка от 50мл прясно мляко. Резултата - страхотен - сочни и много ароматни стафиди.
* Задължително пресейте брашното! И няма да сгрешите ако го пресеете два пъти.
Необходими продукти:
/1ч.ч. = 200мл/
5 яйца + 1 яйце за намазване
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
200гр разтопено, но не горещо краве масло
1 кубче жива мая (42гр)
1 ч.л. сол
1 ч.ч. с връх захар + още за поръсване
кората от един голям лимон
100гр стафиди
50мл уиски + 50мл прясно мляко за накисване на стафидите
брашно колкото поеме за меко тесто (около1-1,2кг)
Начин на приготвяне:
Преди да започнете замесването на козунака накиснете стафидите, за да имат достатъчно време да поемат добре течността и аромата. Подгответе си и маята, като в дълбока купа изсипете половин чаша прясно мляко и размиете в него натрошената мая. Добавете 1 ч.л. захар и брашно за гъста каша. Покрийте и оставете да шупне.
Разбийте яйцата до пухкава пяна. Добавете солта, останалото мляко с разтворената в него захар, и настърганата на ситно кора от лимон. Добавете шупналата мая и като добавяте по малко от пресятото брашно забъркайте меко тесто. Изсипете тестото на плота и продължете да го месите, като от време на време топите ръцете си в разтопеното масло. Месете докато тестото поеме цялото количество мазнина (като си оставите 3-4 с.л. за повторното замесване и оформянето на козунака). Следва любимата ми част - вземете тестото с две ръце и със всичка сила го ударете в плота. Повторете няколко пъти (според дебелите книги - стотина;)). Не пропускайте тази стъпка, освен, че се отразява много добре на козунака, след подобно упражнение спокойно може да пропуснете поне едно посещение във фитнеса ;) Следва добавянето на отцедените стафиди и още мъъничко месене, докато се разпределят равномерно в тестото. Сложете тестото в достатъчно дълбок съд, покрийте го с кърпа и оставете на топло да удвои обема си. Когато тестото втаса, го премесете леко, като отново потопите ръцете си в масло. Разделете тестото и оформете два козунака. Оставете ги на топло да втасат още веднъж, след което ги намажете с разбито яйце и ги поръсете щедро с кристална захар. Печете на 170-180гр до суха клечка. Ако отгоре започнат да прегарят, а вътре са все още сурови ги покрийте с лист хартия за печене. Аз моите малко ги изпуснах с печенето, заради едно малко мрънкащо гладно човече :), но въпреки това отново ще повторя, че това са най-вкусните козунаци, които съм опитвала в последните няколко години ;)