Яни, много ти благодаря за поканата. С тая рецепта се върнах в детството и цял ден ми е едно топло на сърцето. Тази рецепта пазя от прабаба ми, може би
най-любимия ми човек, докато се роди Дали. Признавам, преглеждах и разни
други неща, ама ако не замирише на козунак, какъв Великден е :). И понеже в детството ми за всеки Великден с прабаба ми правихме козунаци за целия китайски народ (5 деца, 7 внука, 2 правнучки), реших че това ще е рецептата.
Продукти:
4 яйца
180 г захар
42 г (едно пакетче) жива мая
300 мл прясно мляко
сок и настъргана кора от един лимон
2-3 ванилии
100 гр масло
100 мл олио
1 кг брашно
За пълнежа:
Локум, стафиди киснати в ром (моите се киснаха в бейлис, че нямах ром), сладко разбъркано с канела и смлени орехи
Приготвяне:
Маята
се размива с половината от млякото, леко претоплено, плюс 1 лъжица
захар и 1 пълна лъжица брашно и се оставя на топло да втасва.
В това време яйцата се разбиват със захарта и се прибавя другата половина от млякото, лимоновата кора и сок, и ванилиите.
Маслото и олиото се смесват, и леко се нагрява, за да се разтопи маслото.
Брашното
се пресява в голяма тава и се прави кладенче в средата. След като маята
втаса, заедно с разбитите яйца се прибавят към брашното. Замесва се
меко тесто, вади се от тавата и се поставя на плот, или повърхността,
където ще се доомеси. Тестото не трябва да лепне по ръцете.
Тестото
се меси, като на части се добавя мазнината, до пълното й попиване.
Когато тестото е добре омесено започват да се усещат малки мехурчета и
самото тесто става жилаво.
Оставяме тестото в
голяма тава, на топло, за да втаса. Можете да направите с палеца дупка в
средата на тестото, която изчезва когато тестото удвои обема си.
След като втаса тестото го разделя
на 2 части. Всяка от тях се омесва леко, за да се оформи нова топка и с
помощта на мазнина се оформя кръг. Тестото не се точи, а леко се
придърпва, с намаслени ръце, до получаване на желаната форма. Кръгът се
разрязва по диагонал на 12 парчета. При разрязването тестото леко се
свива, за това пак с намаслени ръце се оформя триъгълна форма. В
основата на триъгълника се слага пълнеж и се навива от основата към
върха, за да се получи кифличка.
Готовите
кифли се поставят в тава, чието дъно е постлано с хартия за печене.
Оставят се да втасат 15-20 минути, след което се намазват с разбито яйце
и се поръсват с кристална захар, орехи, бадеми или маково семе.
Фурната
се загрява на 150 градуса. Кифлите се пекат само на долен реотан с
вентилатор на 180 градуса около 25-30 мин, като 4-5 минути преди да се
извадят, фурната се включва на долно и горно печене с вентилатор, пак на
180 градуса.
Оставят се да изстинат и … да ви е сладко :)
А вие не пропускайте да се насладите на невероятно красивите неща, които прави Дани на страничката и вьв фейсбук
Danieland .