24 март 2013 г.
Относно коментари и въпроси
Приятели на "В кухнята съм!", за съжаление все
още не мога да отговарям на коментарите и запитванията ви в блога.
Изпратих запитване към екипа на блогър, надявам се скоро да откликнат и
да разрешим проблема. Междувременно, моля при въпроси по рецептите, в
коментара си посочвайте мейл за обратна връзка, на който да ви
отговоря или пишете на страничката на блога във фейсбук. Благодаря!
22 март 2013 г.
Трицветен крем
Този крем е един от любимите ми - ефектен и вкусен, идеален за десерт с повод и без повод. А ако му добавите и няколко вишни за разкош, става просто неустоим.
Необходими продукти:
0,5 л прясно мляко
150 гр захар (за крема)
150 гр захар (за белтъците)
3 яйца
3 равни с.л. брашно
1 пк ванилия (2гр) или няколко капки есенция
1-2 с.л. какао
плодове - пресни или консервирани, за украса
Начин на приготвяне:
Отделете жълтъците от белтъците. Изсипете студеното мляко в подходящ за загряване съд и размийте в него жълтъците, брашното, ванилията и 150гр захар. Сложете съда на котлона (на средна степен) и разбърквайте непрекъснато, за да не става на бучки и да не загори, докато се сгъсти. Оцветете половината от готовата смес с какао. Белтъците разбийте на сняг с останалите 150гр захар. Ако се притеснявате от консумацията на сурови яйца, може да разбиете белтъците на водна баня, за да се пастьоризират. Разпределете крема в чаши или купички. По желание украсете с плодове - аз винаги залагам на сладкото от вишни ;)
* И да си изплача мъката от новата версия на Блогър, че много главоболия ми създава. Първо снимки не можех да публикувам, а от известно време не ми позволява нито да публикувам коментари в чужди блогове, нито да отговарям на коментарите тук. Ако някой е имал подобен проблем, моля да сподели как се е справил. Благодаря!
21 март 2013 г.
Сладкиш с компот
Необходими продукти:
1 буркан компот (аз използвах от праскови)
4 яйца
1 ч.ч. захар
1+1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. вода
3 с.л олио
бучка краве масло или 2-3с.л захар за карамелизиране
Начин на приготвяне:
Тавичката се намазва с разтопеното масло. Може вместо това да карамелизирате малко захар на дъното. Плодът от компота се отцежда от сока и се подрежда на дъното на тавичката. Разделят се жълтъците от белтъците. Жълтъците се разбиват с водата и олиото на пяна, а белтъците се разбиват със захарта на сняг. Белтъците се прибавят към жълтъците лъжица по лъжица, като се бърка внимателно. Добавя се постепенно и пресятото брашно, като отново се бърка внимателно, за да не се изкара въздуха от сместа. Готовата смес се изсипва върху плода и се пече в умерена фурна. Готовият сладкиш се обръща в подходяща чиния. По желание може да се сиропира с няколко лъжици сок от компота.
* Ако добавите бакпулвер към брашното, не е необходимо да разделяте белтъците от жълтъците, а може да разбиете целите яйца със захарта, олиото и водата.
Абонамент за:
Публикации (Atom)