Необходими продукти:
1 ч.ч. белено просо
2 червени чушки
2 с.л. целина (глава)
1 глава лук или стрък праз
5-6 стръка магданоз
мащерка
сол
черен пипер
по желание царевично брашно за овалване
Начин на приготвяне:
Сложете просото в тенджерка с 2,5 ч.ч. студена вода. След като заври, намалете котлона и варете до пълното му омекване около 15 минути. Просото набъбва доста, но ако все пак има останала вода я отцедете. Добавете към просото нарязаните на ситно зеленчуци и подправете със сол, черен пипер и мащерка на вкус. С леко намазнени ръце оформете кюфтенца, които по желание може да оваляте в царевично брашно. Аз предпочетох да изпека кюфтенцата в тавичка, но може и да ги изпържите. Поднесете ги със свежа салата и резенчета лимон.