Страници

2 март 2012 г.

Арабски питки със сирене "fatayer jebneh"



Преди да ви представя днешната рецепта, не мога да се стърпя да не се похваля с публикуваната ми в новият брой на сп. GoodFood рецепта за соленки със сирене :)) Фук-фук :)) 
А сега към питките. Видях ги началото на януари в блога на Sawsan и най-после им дойде реда да ги спретна. Ако не сте попадали досега на тази рецепта, непременно ги направете, защото са изключително лесни за приготвяне, а са много, много вкусни. Оригиналната рецепта е тук, а ето какви продукти използвах аз:

Необходими продукти:

/1 чаша = 220мл/

за тестото:

3 чаши брашно
1/4 чаша олио
1/4 чаша кисело мляко
1/2 чаша топла вода
1 ч.л. бакпулвер
20гр жива мая
1 ч.л. захар

за пълнежа:

150гр краве сирене
150гр кашкавал със зеленчуци
няколко стръка магданоз


Начин на приготвяне:

Раздробете маята в чаша, добавете лъжичка захар и малко вода и оставете на топло да втаса (обикновено са необходими десетина минути). В купа пресейте брашното с бакпулвера. Направете кладенче в средата и последователно добавете олиото, киселото мляко, втасалата мая и топлата вода. Замесете меко гладко тесто, като по време на месенето ударете тестото няколко пъти в плота.
Сложете готовото тесто в намазнена купа, покрите го с фолио или чиста кърпа и го оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. Разделете втасалото тесто на топки с размер на едро яйце (при мен се получиха 8 топки). Покрийте ги с кърпа и ги оставете да отпочинат десетина минути. През това време си подгответе плънката като смесите в купа настърганите сирене, кашкавал и нарязания на ситно магданоз.
Разточете всяка топка тесто в овална форма, сложете в средата от плънката и оформете по следния начин:


Притиснете добре с пръсти краищата, за да залепнат и да не се отварят при печенето. Намажете всяка питка с разбит жълтък, олио или прясно мляко, за да получи приятен загар по време на печенето. Подредете питките в тавичка, изчакайте 10-15минути да отпочинат и ги изпечете в предварително загрята до 200 С фурна.

****************************************************************




24 коментара:

  1. Яна,голяма съблазан са тези питки..страхотни са!
    Поздравления и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Яна, много вкусни питки! Изглеждат и съвсем лесни за приготвяне, задължително ще ги пробваме.

    Поздрави! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Непременно сподели дали са ви харесали! Поздрави!

      Изтриване
  3. ЯНА, заслужено са публикували рецептата ти в списание то всичко тук е за публикуване защото е направено с любов и майсторлък.
    Прегръдки мила и хубави почивни дни.

    ОтговорИзтриване
  4. Яна, радвам се много за публикацията ти! Дано имаш още много такива!
    Питките са много красиви и съблазнителни. Благодаря, че сподели рецептата.

    Прегръдки и пожелание за приятни и весели събота и неделя!.

    ОтговорИзтриване
  5. Честито, Янче! Много апетитни питчици!

    ОтговорИзтриване
  6. Леле, изглеждат изключително вкусно! Честито за публикуваната рецепта! Много се радвам! Честит трети март!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно изглеждат! Непременно ще ги направя!Благодаря, че сподели рецептата! Комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гуинет! Ще се радвам да споделиш резултата! Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  8. Тези арабски питки,изглеждат наистина апетитно.Благодаря ти за рецептата,Яна.Ще си ги приготвя при първия удобен случай.Не са за изпускане :) Хубава неделя ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара, Тончита! Хубава неделна вечер!

      Изтриване
  9. Янче,браво миличка-честито!
    Много са апетитни,и с тези хрупкави краища....
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Питките ти са страхотни,миличка!С чудесен златист цвят и богата плънка!
    Често съм се натъквала на рецепти ,в които има заедно мая и набухвател,но не знам каква е целта да се комбинират,имаш ли идея?
    Честита публикация!Нека бъдат все повече и ти носят много радост!
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита публикация и на теб! :))
    Аз доста се зачудих на двата набухвателя, даже за момент бях решила да пропусна бакпулвера, но не посмях, за да не се провали рецептата. В блога-източник пише, че за арабските питки е важно тестото да запазва формата си при печене - може пък да има някаква връзка с това.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Мила Яна,честит празник!Най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!
    Благодаря за поздрава и отговора,ще опитам и аз някой път да видя каква е разликата!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Яна,
    голяма красота!
    Изглеждат неустоими и бих се пробвала, ако ще достигна този съвършен вид като теб;) Малко ме е страх обаче;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. mnogo sa vkusni pozdravleniq

    ОтговорИзтриване
  15. Току що ги хапнахме :) Страхотия :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...