Тези лимонови блокчета отлежаваха доста дълго време в списъка с рецепти, които трябва да опитам и ето че най-после дойде и техния ред. Спрях се на рецептата на Дейвид Лебовиц с цял лимон, тъй като това е една от най-популярните и съответно спрягана за най-сполучлива рецепта за лимонови блокчета в интернет пространството. Спазих продуктите и количествата от оригиналната рецепта, като единствено замених царевичното нишесте с брашно.
Ето необходимите продукти:
За маслената кора:
1ч.ч. брашно (140гр)
1/4 ч.ч. захар (50гр)
1/4 ч.л. сол
8 с.л. разтопено масло (115гр)
1 прах ванилия
За лимоновия крем:
1 цял лимон
1 ч.ч. захар (200гр)
3 с.л. прясно изцеден лимонов сок (45мл)
3 големи яйца със стайна температура
4ч.л. царевично нишесте (аз използвах брашно)
1/4 ч.л. сол
3 с.л. разтопено масло (45гр)
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В купа смесете съставките за маслената кора, като разбърквате леко докато се оформи тестото без да месите. Разстелете тестото на дъното на покрита с фолио или хартия за печене тавичка и печете в предварително загрята до 180 С фурна за около 25мин. Аз използвах алуминиева тавичка с размер 18х23 см, пасна ми идеално за това количество на продуктите.
През това време пригответе сместа за крема. Измийте добре и нарежете лимона на парченца като почистите семките. Смелете го в блендер заедно със захарта и лимоновия сок до пюре. Добавете яйцата, нишестето/брашното, солта и разтопеното масло и отново разбийте до гладке смес, като е възможно да останат малки парченца от лимона.
Изсипете сместа върху опечената кора, намалете фурната на 150С и печете още 25мин или докато крема видимо стегне.
Изчакайте сладкиша да се охлади напълно преди да го извадите от тавата. Нарежете готовия сладкиш на квадратчета и поръсете с пудра захар.
Трябва да си призная, че както в повечето случаи когато пробвам нова за мен рецепта, нетърпението в мен надделя и не изчаках сладкиша да се охлади напълно преди да го нарежа и опитам. Не само, че не успях да отрежа блокчетата с равни стени, но и първата хапка беше тотално разочарование. Вкусът беше изключително силен, натрапчив, леко нагарчащ. Последното отдавам най-вече на факта, че лимона, който използвах беше доста голям и с доста дебела кора. Казах си - Пълен провал! Добре, че ми се досвидя да го изхвърля и го прибрах в хладилника да изчакам и мнението на близките ми. След няколко часа се престраших на нова проба и въпреки,че горчивата нотка все още я имаше, вкусът вече не беше натрапчив, а приятно лимоново свеж. Определено ще направя пак, но този път ще чакам лимонова реколта от дръвчето на баба, със сигурност резултата ще е много по-добър :))
Много апетитен сладкиш Янче,чак ми ухае на лимонче.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Наистина е много ароматен, Здравче! Благодаря, че намина!
ИзтриванеЯна,само ако знаеш колко обичам аромата и вкуса на лимона...........Прекрасен сладкиш,който в най-скоро време ще приготвя.Благодаря ти за прекрасното представяне!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, за милите думи, Миленче! Поздрави!
ИзтриванеСладкиша е много свеж и ухае много приятно на лимон, който ми е любим аромат.
ОтговорИзтриванеПоздрави и една прекрасна вечер от мен, Яна!
Благодаря, Вени! Поздрави!
ИзтриванеТук ухае на лято и прохлада;)
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение, Яна!
ЧУдни снимки!
Радвам се, че ти харесва, Мъхче! Поздрави :))
ИзтриванеЯна,какво съвпадение,и при мен отлежава в списъка този сладкиш от много,много време,но ти поне вече му се наслади,а аз пак само ще оплакна око-превъзходен е!Навярно кората ще е попречила на перфектното ти блаженство,може би ако се смели само сърцевината ще се избегне този проблем.
ОтговорИзтриванеХубаво утре ти желая!
И аз така предполагам, Роси, но реших да спазя стриктно рецептата, а там се слага цял лимон с кората. Предполагам, че зависи и от сорта на самия лимон. Иначе сладкиша е наистина много свеж и вкусен! Поздрави!
ИзтриванеИзглежда ми много вкусно, а аромата му е толкова свеж и някак си летен:). А колкото до горчивата нотка, на мен ми се е случвало, когато рендосвах кора и съм навлизала и в бялата част. Затова с корите на цитрусите внимавам, рендосвам съвсем леко жълтата част. Но сладкиша наистина е страхотен, благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеБонбонче, рецептата е такава - с цял лимон. Но срещах и варианти, в които се слага само сок и 2-3с.л. от жълтата кора. Както казах и на Роси, може би зависи от сорта на лимона. Следващия път ще пробвам с домашни, да видим как ще е. Поздрави!
ИзтриванеМного свежо, Янче!
ОтговорИзтриванеС теб се оказахме почти роднини:) - синът ми завършва при Вера Хаджийска:)Страхотна госпожа и се оказва твоя майка:) Поздрави от Заарата!
Светът е малък, Траянче! :)) Разбрах, че и на Ели Демиева детенцето е при нея! Ще се радвам ако имам възможността да се запознаем лично! Благодаря за поздравите :))
ИзтриванеСтрашно ми допадат тези лимонови блокчета! Направо усещам аромата!
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания за хубави почивни дни!
Благодаря, Ели! Поздрави!
ИзтриванеЧестит празник,Янче!
ОтговорИзтриванеИ аз точно това си помислих като четях рецептата-дали няма да горчи от кората.Може би наистина трябва да се внимава с рендосването-може би без бялата част от кората или да се прави с домашни лимони.И аз ще взема от мамините.Иначе със сигурност е вкусен.
Поздрави!
Живе, такава е рецептата, не се рендосват лимоните, а се режат направо с кората. Със сигурност с домашни лимони резултата ще е по-добър! Поздрави!
Изтриване