Страници

8 декември 2012 г.

Кюфтенца от просо


Необходими продукти:

1  ч.ч. белено просо
2 червени чушки
2 с.л. целина (глава)
1 глава лук или стрък праз
5-6 стръка магданоз
мащерка 
сол
черен пипер
по желание царевично брашно за овалване




Начин на приготвяне:

Сложете просото в тенджерка с 2,5 ч.ч. студена вода. След като заври, намалете котлона и варете до пълното му омекване около 15 минути. Просото набъбва доста, но ако все пак има останала вода я отцедете. Добавете към просото нарязаните на ситно зеленчуци и подправете със сол, черен пипер и мащерка на вкус. С леко намазнени ръце оформете кюфтенца, които по желание може да оваляте в царевично брашно. Аз предпочетох да изпека кюфтенцата в тавичка, но може и да ги изпържите. Поднесете ги със свежа салата и резенчета лимон.





14 коментара:

  1. Много вкусни кюфтенца, Яна. За първи път опитах кюфтенца от просо като се преселих в Австрия и бях много изненадана, че ми допаднаха, но е факт. Твоите кюфтенца са изключително апетитни и много съблазнителни. :)

    Поздрави и весела неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно предложение Янче!Не съм и чувала за такива кюфтенца и няма как да зная какъв е вкусът им докато не ги направя! Предпочитам обаче да са печени като твоите:)
    Хубав и топъл неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Янче, непознати за мен са и просото и кюфтенцата от него, но изглеждат много вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много са апетитни, но не съм опитвала:)

    ОтговорИзтриване
  5. Виж сега, Янче! С тези кюфтаци от просо няма се разберем. То вЕрно съм на диета и трябва да ям по-здравословни неща ( ям и нездравословни, ама какво да се прави), ама такова нещо не съм опитвала. Обещай ми, че ще е вкусно!
    Купила съм просото и се чудя къде да го вметна в менюто.:))))
    Ще пробвам твоята рецепта:*

    ОтговорИзтриване
  6. Сигурно са много вкусни,Яна,и апетитни изглеждат!Готвила съм просо,харесва ми,но го комбинирам с булгур и ориз,за да не го усещат моите,иначе аз съм му фен и съвсем натюр.
    Ти си направила чудесни кюфтенца!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Честито Рождество Христово, ЯНА!
    Нека да съумеем да запазим
    магията на Коледната нощ
    през цялата година,
    за да бъдем по-добри,
    да се обичаме повече
    и да имаме силата
    да сътворяваме
    по едно малко чудо всеки ден –
    една усмивка, едно добро дело,
    един топъл жест.
    Бъдете живи, здрави
    и истински щастливи ти и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  8. izglezhdat strahotno! za parvi pat opitah kjuftenza ot proso v Germania. veselo posreshtane na nova godina

    ОтговорИзтриване
  9. Честита Нова година, Янче!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за рецептата. Купих просо и реших да го сготвя в два варианта, като единият ще бъде кюфтенца. Изглеждат чудесно!
    Като чета позитивните отзиви тук, душата ми се изпълва с радост, че има толкова позитивно настроени хора!
    Здраве и любов на всички!
    Рая

    ОтговорИзтриване
  11. Добре де, ама... Как се случват тия прелестни кюфтенца без яйчице вътре? Пробвах да ги направя, ама се разпаднаха като ги сложих да се пекат.

    Весели поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  12. При пържене непременно малко галета или брашно вътре , а отвън оваляни в яйце....

    ОтговорИзтриване
  13. Абсолютно същото важи и за печенето, за да не хвърляте материала, по добре малко галета в сместа и оваляни в яйце преди да сложите във фурната

    ОтговорИзтриване
  14. аз сложих 2 яйца в сместа и станаха екстра, благодаря за идеята

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...