3 май 2013 г.

Приятели в кухнята: Гостува ми Дани!

От днес стартирам рубриката "Приятели в кухнята" :) Моята първа гостенка е една очарователна млада дама, която твори красота. Плетива и гоблени, красиви карета и уникални бижута - истинско удоволствие е да наблюдаваш как нещата, които прави, излизат от рьцете и с лекотата на пеперуди. Представям ви Дани от Danieland. Освен с игли и куки за плетене Дани е истинска фурия и в кухнята. Убедете се сами :)




Яни, много ти благодаря за поканата. С тая рецепта се върнах в детството и цял ден ми е едно топло на сърцето. Тази рецепта пазя от прабаба ми, може би най-любимия ми човек, докато се роди Дали. Признавам, преглеждах и разни други неща, ама ако не замирише на козунак, какъв Великден е :). И понеже в детството ми за всеки Великден с прабаба ми правихме козунаци за целия китайски народ  (5 деца, 7 внука, 2 правнучки), реших че това ще е рецептата.

Продукти:
4 яйца
180 г захар
42 г (едно пакетче) жива мая
300 мл прясно мляко
сок и настъргана кора от един лимон
2-3 ванилии
100 гр масло
100 мл олио
1 кг брашно

За пълнежа:
Локум, стафиди киснати в ром (моите се киснаха в бейлис, че нямах ром), сладко разбъркано с канела и смлени орехи




Приготвяне:
Маята се размива с половината от млякото, леко претоплено, плюс 1 лъжица захар и 1 пълна лъжица брашно и се оставя на топло да втасва.
В това време яйцата се разбиват със захарта и се прибавя другата половина от млякото, лимоновата кора и сок, и ванилиите.
Маслото и олиото се смесват, и леко се нагрява, за да се разтопи маслото.
Брашното се пресява в голяма тава и се прави кладенче в средата. След като маята втаса, заедно с разбитите яйца се прибавят към брашното. Замесва се меко тесто, вади се от тавата и се поставя на плот, или повърхността, където ще се доомеси. Тестото не трябва да лепне по ръцете.
Тестото се меси, като на части се добавя мазнината, до пълното й попиване. Когато тестото е добре омесено започват да се усещат малки мехурчета и самото тесто става жилаво.
Оставяме тестото в голяма тава, на топло, за да втаса. Можете да направите с палеца дупка в средата на тестото, която изчезва когато тестото удвои обема си.
След като втаса тестото го разделя на 2 части. Всяка от тях се омесва леко, за да се оформи нова топка и с помощта на мазнина се оформя кръг. Тестото не се точи, а леко се придърпва, с намаслени ръце, до получаване на желаната форма. Кръгът се разрязва по диагонал на 12 парчета. При разрязването тестото леко се свива, за това пак с намаслени ръце се оформя триъгълна форма. В основата на триъгълника се слага пълнеж и се навива от основата към върха, за да се получи кифличка. 



Готовите кифли се поставят в тава, чието дъно е постлано с хартия за печене. Оставят се да втасат 15-20 минути, след което се намазват с разбито яйце и се поръсват  с кристална захар, орехи, бадеми или маково семе.
Фурната се загрява на 150 градуса. Кифлите се пекат само на долен реотан с вентилатор на 180 градуса около 25-30 мин, като 4-5 минути преди да се извадят, фурната се включва на долно и горно печене с вентилатор, пак на 180 градуса.
Оставят се да изстинат и … да ви е сладко :)

 
 Дани, благодаря ти, че прие да ми гостуваш! Рецептата е страхотна!  
А вие не пропускайте да се насладите на невероятно красивите неща, които прави Дани на страничката и вьв фейсбук
Danieland .


11 коментара:

  1. Яна, поздрави за теб и за прекрасната ти гостенка! Козуначените кифлички са прекрасни, какво по-хубаво от домашни козунаци за Великдена! Пожелавам ви светли и благословени празници и на двете!

    ОтговорИзтриване
  2. Всякакви такива инициативи са чудесни. Храната е най-добрият начин за обединение.
    Поздрави и за двете ви, всичко е чудесно. Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита нова рубрика! Приятелствата са едно от най-красивите неща и тези рубрики винаги са ме радвали много! Гостенката ти е е прекрасна и аз с удоволствие си взимам една кифличка за сутрешното кафенце! Весели празници и на двете!

    ОтговорИзтриване
  4. Поздрави и за двете ви! Чудесно гостуване!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са и поздравления за двете ви!
    Светли Великденски празници,
    с пожелания за здраве и благоденствие,
    за мир, любов и светлина! Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Честито Воскресение на двете Ви!
    Здраве и благоденствие!

    ОтговорИзтриване
  7. Честито Възкресение и на двете дами!
    Много ароматни и пухкави кифлички,оформени перфектно!
    Честита нова рубрика,Яна!
    Хубави майски дни пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Честит имен ден, Янче! С пожелания за здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
  9. Яна, здравей!
    Чудесни кулинарни предложения. Номинирам те за Liebster Blog Award, като отговориш на моите 10 въпроса. http://havefunwithfood.blogspot.com/2013/08/liebster-blog-award.html Ще се радвам да се включиш! :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Лелее, страшно вкусни изглеждат! Трябва да ги пробвам! Благодаря Ви за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  11. Профи кредит е намалена ставка на добра страна.
    Аз дава кредитите за интересуващите се от финансова помощ. Това е заем между отделни с прости условия и специфични за този факт някои разпоредби са направени за правилното провеждане на процедурата. Моят лихвен процент през времетраенето на заема е 3 % и погасяването се извършва на месечна база, ако всеки път, когато са заинтересовани, свържете се с мен чрез имейл: geogialuiza@gmail.com
    Честита Нова година за вас.
    С удоволствие от вас четене

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...