25 май 2012 г.

Тиквички с ориз/ тиквички на фурна


Тиквички с ориз

Необходими продукти:

2 тиквички
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
3-4 стръка копър
олио
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистете лука и моркова и ги нарежете на ситно. Задушете ги с малко олио и вода. Добавете нарязаните на кубчета тиквички и почистения и измит ориз. Залейте с 3ч.ч. гореща вода или заленчуков бульон, подправете със сол и черен пипер на вкус и варете на умерен котлон за 25-30мин. Накрая добавете нарязания на ситно копър.

 **********************************************************

Тиквички на фурна


Преди години татко работеше в чужбина и при едно от връщанията му до България сподели, че му се ядат пържени тиквички. Естествено количеството трябваше да е достатъчно за 4-членно семейство + за консервиране, така че татко да може да се наслади на вкуса на български тиквички и във времето, в което е далеч от родината. И тъй като отпуската му беше само няколко дни, а трябваше да се свършат много неща, той и мама тичаха по задачи, а аз се заех с готвенето. Още пазя спомена за пърженето на 4кг тиквички в 30-градусова жега. Кошмар! Оттогава бягам от пърженето на тиквички като дявол от тамян. Преди време гледах в едно ТВ предаване приготвяне на тиквичките на фурна и  реших да пробвам. Останах приятно изненадана от резултата, става бързо и лесно, много по-здравословно е, а вкусът почти не се различава от този на пържените в тиган или фритюрник тиквички, дори напротив, много повече ми харесва.
Обикновено използвам тавата на фурната, като в нея спокойно събирам 1кг тиквички.

Необходими продукти:

1кг тиквички
5-6 с.л. брашно
1 ч.л. сол
7-8 с.л. олио

за млечния сос:

1кофичка кисело мляко
5-6 стръка копър
2-3 скилидки чесън или 1 стрък пресен
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете тиквичките на кръгчета с дебелина 7-8мм.  Смесете брашното със солта и оваляйте всяко кръгче. Подредете тиквичките в застлана с хартия за печене тавичка, като леко застъпвате всяка следваща.


Залейте тиквичките с тънка струйка олио и печете на 200С до зачервяване. Не е необходимо да ги обръщате по време на печенето. Поднесете с млечен сос.

************************************************************

И сега една задачка-закачка, в която, преди повече от месец, ме включи Мимето от На гости в моята кухня . Както се казва по-добре късно отколкото никога ;) Първата част от задачката ще си позволя да прескоча. За най-любопитните само ще спомена, че в момента шкафчето ми е окупирано от разни бебешки неща - мокри кърпички, играчки, физиологичен разтвор, играчки,салфетки, играчки, шише с вода, играчки и ...играчки :))

А ето моите кулинарните ми помощници:

Започвам с малка час от любимите списания Кулинарен журнал и Good food:

Страхотната поредица Уверени в кухнята (отново малка част от нея):


Няколко книжки, по-голямата част от които съм си приватизирала от кулинарната библиотека на мама:


Двете книжки, с които най-често се съветвам:



 Някои от по-новите попълнения:





Ами това е. Благодаря на всички, които имахте търпението да изчетете всичко до край :)) Пожелавам ви слънчев и усмихнат ден!


10 коментара:

  1. Приятно ми беше за изчета написаното тук.Тиквички по този начин и аз правих и доста ми харесват.И интересни ценни книги си имаш...
    Хубав ден,Янче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за вниманието, Живе! Наистина са сполучливи, приготвени във фурната! Поздрави!

      Изтриване
  2. Много добри предложения за готвене с тиквички, особено ми допадна тази Тиквички на фурна!

    ОтговорИзтриване
  3. Яне ,оризчето ти си го взимам и изчезвам :))) прекрасен е!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, взимай и хапвай :)) Хубава вечер от мен!

      Изтриване
  4. Янче и на фурна и с ориз ги обожавам, ама понеже Зичето отмъкна ориза, аз ще си взема от другите:):):). Янче, книжките са страхотни! Бих искала да ги разгърна всичките... Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Тиквичките са чудни! Но аз очаквах да видя малките кулинари у вас:) Непременно да ги снимаш и покажеш!

    ОтговорИзтриване
  6. Яна,
    много приятна пролетна гозбичка! У дома я готвя често заради дечурлигата- с кеф ги гледам как я хапват;)
    Иначе за помощниците, всичките начело в онази стара госпожа от 1956 са очевадно незаменими. Завидна бройка са също така;)
    И хареса ми... на нощното ти шкафче явно е поставен кошът за играчки;)))))
    Прекрасна неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Яна,чудесна колекция си имаш!
    А ястията са много любими и у дома!Този метод на тиквичките прилагам и аз и не съм пържила от мноооого време.В брашното слагам и разни подправки.
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...