Страници

21 март 2013 г.

Сладкиш с компот


Необходими продукти:

1 буркан компот (аз използвах от праскови)
4 яйца
1 ч.ч. захар
1+1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. вода
3 с.л олио
бучка краве масло или 2-3с.л захар за карамелизиране

Начин на приготвяне:

Тавичката се намазва с разтопеното масло. Може вместо това да карамелизирате малко захар на дъното. Плодът от компота се отцежда от сока и се подрежда на дъното на тавичката. Разделят се жълтъците от белтъците. Жълтъците се разбиват с водата и олиото на пяна, а белтъците се разбиват със захарта на сняг.  Белтъците се прибавят към жълтъците лъжица по лъжица, като се бърка внимателно. Добавя се постепенно и пресятото брашно, като отново се бърка внимателно, за да не се изкара въздуха от сместа. Готовата смес се изсипва върху плода и се пече в умерена фурна. Готовият сладкиш се обръща в подходяща чиния. По желание може да се сиропира с няколко лъжици сок от компота. 

* Ако добавите бакпулвер към брашното, не е необходимо да разделяте белтъците от жълтъците, а може да разбиете целите яйца със захарта, олиото и водата. 


3 коментара:

  1. Чуден сладкиш, като от някоя стара тетрадка. А тях най-много ги обичам!
    Поздрави, Янче!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, Янче, не съм го опитвала от детските години, а така съблазнително изглежда твоя! Незнам дали рецептата ми е същата, но се радвам, че ме подсети за него:) Приказка е! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен ти е станал,Яни!Прегръдка и хубави почивни дни!Честита пролет!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...