7 февруари 2012 г.

Яйца по гасконски




Тази рецепта имам записана в тефтера си от няколко години, но едва тия дни реших да сготвя по нея. Резултатът се оказа много сполучлив, чак ме хвана яд, че досега не съм я пробвала. Определено това ястие ще влезе в графа любими в домашното ни меню.

Необходими продукти за 4 порции:

За омлетите:

4 големи яйца
200гр гъби
5-6 стръка магданоз
2-3 филии сух хляб (само средата)
чубрица
сол*
черен пипер
олио за пържене

За плънката:

200гр сирене
200гр кашкавал

За соса:

1 консерва домати (около 600-700гр)
4-5 скилидки чесън
2-3 стръка магданоз
риган
сол




Приготвяне:

Нарежете гъбите на ситно и ги задушете за 5-6 минути в малко масло или олио. Оставете настрана за няколко минути да се охладят.  Разбийте яйцата с вилица, добавете към тях филиите, натрошени на трохи, гъбите, нарязания на ситно магданоз и подправките (*ако сиренето е солено, не е необходимо да добавяте сол). Оставете сместа за 20 мин, за да се овкуси с подправките и хлебните трохи да попият добре. Изпържете четири омлета. Настържете сиренето и половината кашкавал, разбъркайте ги и ги разпределете върху четирите омлета. Завийте омлетите на рулца и ги подредете в тавичка. Пригответе соса, като в тигана от омлетите изсипете доматите, накълцаните чесън и магданоз. Подправете на вкус със сол и риган. Варете 10-15 минути или докато соса добие желаната от вас гъстота.  Изсипете соса върху омлетите, настържете отгоре останалия кашкавал и запечете за 5-6 минути  в силна фурна, докато кашкавалът се разтопи и зачерви. 




17 коментара:

  1. Звучи и изглежда много интересно,лесно и вкусно,Яна!Харесва ми рецептата,благодаря,че я сподели с нас!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че намина, Роси! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  2. Яна, наистина прекрасна рецепта. Личи си колко ще е вкусна, записвам си я да я направя някой ден!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пете, пробвай и непременно после да споделиш дали ви е харесало! Поздрави!

      Изтриване
  3. Яна, чудесно предложение :)
    И при мен ще попадне в подходящата графа!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря, пробвай и сподели дали ти е харесал резултата! Поздрави!

      Изтриване
  4. Яна, звучи много вкусно рецептата ти ,хареса ми ! Това гасконски ми прозвуча мускетарски :)) ...
    Хубава вечер и прегръдки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хаха, Ване, разсмя ме с това мускетарски :))Сладурка! Поздрави!

      Изтриване
  5. Наистина много вкусно, то си личи! Чудна идейка!

    ОтговорИзтриване
  6. Янче, чудна рецепта! Тези тефтерчета крият големи вкусотии. И аз като се разровя все изкарам нещо вкусно. Твоето предложение е интересно и много апетитно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кенди! Така е, добре е от време на време човек да поразравя старите тефтери! Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравей! В блога ми има награда за тебе. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересна рецепта, ще си я запиша! Снимките са страхотни!

    Поздрави, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  9. Янче,чудесна рецепта-много ми харесва.
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Псдравявам те ,Янче!
    Познати съставки,но представянето е различно и това ми хареса много!
    Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...