12 април 2012 г.

Великденски курабии



Необходими продукти (за ~50бр.):

2 яйца + 1 за намазване
1ч.ч. захар + 1-2с.л. за поръсване
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1п. амонячна сода (10гр)
брашно за меко тесто (около 500гр)


Начин на приготвяне:


Разбийте яйцата със захарта, добавете постепенно олиото и киселото мляко, с разтворената в него амонячна сода. Замесете меко тесто, като добавяте по малко от пресятото брашно. Оставете тестото за около час в хладилник. От готовото тесто оформете топчета колкото едър орех, намажете всяко топче с разбито яйце и поръсете със захар. Печете на 180гр до леко зачервяване. Съхранявайте в плътно затворени кутии. 

* По желание може да добавите настъргана лимонова кора в тестото 
** Колкото повече стоят, толкова по-вкусни и меки стават курабийките :))

12 коментара:

  1. Янче , моята рецепта за курабийки е от баба ....и е същата:)))правя я от години и наистина са прекрасни .Твоите са станали толкова примамливи!Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Янче, любими курабийки!
    Съжалявам че нямам вече мас!
    Поздрави и светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, аз ги правя с олио ;) Весели празници и на теб!

      Изтриване
  3. Янче,чудесни са и твоите,взимам си едничка и от теб с удоволствие!
    Прегръдки и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Хубав празник и на теб!

      Изтриване
  4. Страхотни са Янче .Утре ще ги направя и аз.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зиче! Весели празници!

      Изтриване
  5. Вкусни курабийки си приготвила,Яни!
    Весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мира! Весели празници и на теб!

      Изтриване
  6. Янче,аз съм от Пловдивския край и там за Великден задължително правихме курабийки .Тестото е от яйца,мас и мляко,слагаме го в машина за месо и излизат различни по вид фигури.Режем с ножица и нареждаме в тавата.По-вкусни бисквити не съм яла-те се топят в устата.Твоите сигурно и те са толкова вкусни.Весели Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглеждат чудесно! Благодаря ти за рецептата, доста е лесна :) А ако ги и слепя две по две със някакво сладко мисля че ще получи прекрасно допълнение към кафето ми :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...