7 април 2012 г.

Мързеливи сарми

 


Посвещавам днешната рецепта на онези от вас, които като мен обожават сарми, но ги приготвят не повече от 2-3 пъти в годината (най-вече по Коледа), заради времето, което отнема завиването им :)) От тук нататък ще можете да се наслаждавате на любимото ястие доста по-често, защото подготовката му ще ви отнема не повече от 10-15мин :)

Необходими продукти:

35-40 лозови листа
600гр кайма
1 глава лук
1 ч.ч. ориз
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
щипка джоджен
черен пипер
сол


Начин на приготвяне:

Първо един съвет, по възможност използвайте пресни, а не консервирани листа от лоза. Ако има откъде да се снабдите с по-голямо количество може да ги съхранявате в хладилник, в плътно затворена кутия с наръсена морска сол между листата. Ако използвате така консервирани листа, първо ги накиснете за 10-15минути в студена вода, за да се обезсолят и внимавайте с количеството на солта в плънката, защото дори изкиснати, листата остават малко солени.
Сега обратно към приготвянето на нашите мързеливи сърми. :) Първо задушете нарязания на ситно лук в дълбок тиган с малко мазнина и вода. Добавете каймата и разбъркайте да се раздроби добре. Добавете ориза, който трябва да е много добре измит, добавете и подправките и отново разбъркайте добре. Прибавете чаша топла вода и оставете на тих огън за 6-7 минути, да поеме ориза течността.
Леко намазнена тавичка застелете с един ред лозови листа. Отгоре разпределете половината от плънката и добавете 1 ч.ч. топла вода. Следва нов ред лозови листа, втората половина от плънката и още една чаша топла вода. Отгоре покрийте с пласт лозови листа. Покрийте тавичката с алуминиево фолио и печете 30мин. в загрята до 200 С фурна. Махнете фолиото, изключете фурната и оставете вътре тавичката за още 15-20 минути. Сервирайте с кисело мляко, а насладата ще е пълна, ако добавите към менюто и зелена салата, стрък пресен чесън и топъл хляб. Добър апетит! :)


******************************************************************************************
Ingredients:

35-40 vine leaves
600 g minced meat
1 onion
1 cup rice
1 teaspoon red pepper
1 teaspoon dry savory
pinch of  dry mint
black pepper
salt



Method of preparation:

I
f possible use fresh, not canned vine leaves. If you happen to have  a bigger quantity you can store them in the refrigerator in a tightly closed box with some sea salt between the leaves. In this case you will have to soak them for 10-15minutes in cold water otherwise your dish will be too salty, be careful with the quantity of salt in the stuffing too, because even soaked the leaves remain a little bit salty.
First, stew the chopped onion in a deep pan with little oil and water. Add minced meat and stir well. Add the rice, which must be washed very well, add spices and mix well again. Add a cup of warm water and leave on low heat for 6-7 minutes in order the rice to absorb liquid.Put a layer of vine leaves in a slightly greased pan. Distribute half of the filling and add 1 cup warm water. Add a new layer of vine leaves, add the second half of the filling and another cup of warm water. Cover with a final layer of vine leaves. Cover pan with aluminum foil and bake 30 minutes in a preheated to 200 C oven. Remove foil, turn off the oven and leave in the pan for 15-20 minutes more. Serve with yogurt. Complete your menu with a green salad, fresh garlic and a warm bread. Enjoy! :)


5 коментара:

  1. Обожаваме мързеливите сърми! Прекрасни са станали твоите!

    ОтговорИзтриване
  2. яла съм мързеливи сърми,но със зелеви листа...
    толкова изкусителни изглежда това ястие,и с млекцето...ммм..
    спокойна вечер и прекрасни празници

    ОтговорИзтриване
  3. Янче, много идейно! А колко вкусно изглеждат...

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусно изглежда!
    Честита Цветница с пожелание за здраве и цветно настроение Яна!

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам ги и често ги приготвям. Не само мързеливите сърми, но те са ми любими заради времето за приготвяне:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...