Страници

22 май 2012 г.

Лимонови блокчета

 

Тези лимонови блокчета отлежаваха доста дълго време в списъка с рецепти, които трябва да опитам и ето че най-после дойде и техния ред. Спрях се на рецептата на Дейвид Лебовиц с цял лимон, тъй като това е една от най-популярните и съответно спрягана за най-сполучлива рецепта за лимонови блокчета в интернет пространството. Спазих продуктите и количествата от оригиналната рецепта, като единствено замених царевичното нишесте с брашно.

Ето необходимите продукти:

За маслената кора:

1ч.ч. брашно (140гр)
1/4 ч.ч. захар (50гр)
1/4 ч.л. сол
8 с.л. разтопено масло (115гр)
1 прах ванилия

За лимоновия крем:

1 цял лимон
1 ч.ч. захар (200гр)
3 с.л. прясно изцеден лимонов сок (45мл)
3 големи яйца със стайна температура
4ч.л. царевично нишесте (аз използвах брашно)
1/4 ч.л. сол
3 с.л. разтопено масло (45гр) 

пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:

В купа смесете съставките за маслената кора, като разбърквате леко докато се оформи тестото без да месите. Разстелете тестото на дъното на покрита с фолио или хартия за печене тавичка и печете в предварително загрята до 180 С фурна за около 25мин. Аз използвах алуминиева тавичка с размер 18х23 см, пасна ми идеално за това количество на продуктите.
През това време пригответе сместа за крема. Измийте добре и нарежете лимона на парченца като почистите семките. Смелете го в блендер заедно със захарта и лимоновия сок до пюре. Добавете яйцата, нишестето/брашното, солта и разтопеното масло и отново разбийте до гладке смес, като е възможно да останат малки парченца от лимона.
Изсипете сместа върху опечената кора, намалете фурната на 150С и печете още 25мин или докато крема видимо стегне.




Изчакайте сладкиша да се охлади напълно преди да го извадите от тавата. Нарежете готовия сладкиш на квадратчета и поръсете с пудра захар.

Трябва да си призная, че както в повечето случаи когато пробвам нова за мен рецепта, нетърпението в мен надделя и не изчаках сладкиша да се охлади напълно преди да го нарежа и опитам. Не само, че не успях да отрежа блокчетата   с равни стени, но и първата хапка беше тотално разочарование. Вкусът беше изключително силен, натрапчив, леко нагарчащ. Последното отдавам най-вече на факта, че лимона, който използвах беше доста голям и с доста дебела кора. Казах си - Пълен провал! Добре, че ми се досвидя да го изхвърля и го прибрах в хладилника да изчакам и мнението на близките ми. След няколко часа се престраших на нова проба и въпреки,че горчивата нотка все още я имаше, вкусът вече не беше натрапчив, а приятно лимоново свеж. Определено ще направя пак, но този път ще чакам лимонова реколта от дръвчето на баба, със сигурност резултата ще е много по-добър :))

 

18 коментара:

  1. Много апетитен сладкиш Янче,чак ми ухае на лимонче.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много ароматен, Здравче! Благодаря, че намина!

      Изтриване
  2. Яна,само ако знаеш колко обичам аромата и вкуса на лимона...........Прекрасен сладкиш,който в най-скоро време ще приготвя.Благодаря ти за прекрасното представяне!

    ОтговорИзтриване
  3. Сладкиша е много свеж и ухае много приятно на лимон, който ми е любим аромат.

    Поздрави и една прекрасна вечер от мен, Яна!

    ОтговорИзтриване
  4. Тук ухае на лято и прохлада;)
    Прекрасно предложение, Яна!
    ЧУдни снимки!

    ОтговорИзтриване
  5. Яна,какво съвпадение,и при мен отлежава в списъка този сладкиш от много,много време,но ти поне вече му се наслади,а аз пак само ще оплакна око-превъзходен е!Навярно кората ще е попречила на перфектното ти блаженство,може би ако се смели само сърцевината ще се избегне този проблем.
    Хубаво утре ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така предполагам, Роси, но реших да спазя стриктно рецептата, а там се слага цял лимон с кората. Предполагам, че зависи и от сорта на самия лимон. Иначе сладкиша е наистина много свеж и вкусен! Поздрави!

      Изтриване
  6. Изглежда ми много вкусно, а аромата му е толкова свеж и някак си летен:). А колкото до горчивата нотка, на мен ми се е случвало, когато рендосвах кора и съм навлизала и в бялата част. Затова с корите на цитрусите внимавам, рендосвам съвсем леко жълтата част. Но сладкиша наистина е страхотен, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, рецептата е такава - с цял лимон. Но срещах и варианти, в които се слага само сок и 2-3с.л. от жълтата кора. Както казах и на Роси, може би зависи от сорта на лимона. Следващия път ще пробвам с домашни, да видим как ще е. Поздрави!

      Изтриване
  7. Много свежо, Янче!
    С теб се оказахме почти роднини:) - синът ми завършва при Вера Хаджийска:)Страхотна госпожа и се оказва твоя майка:) Поздрави от Заарата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светът е малък, Траянче! :)) Разбрах, че и на Ели Демиева детенцето е при нея! Ще се радвам ако имам възможността да се запознаем лично! Благодаря за поздравите :))

      Изтриване
  8. Страшно ми допадат тези лимонови блокчета! Направо усещам аромата!
    Поздрави и пожелания за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник,Янче!
    И аз точно това си помислих като четях рецептата-дали няма да горчи от кората.Може би наистина трябва да се внимава с рендосването-може би без бялата част от кората или да се прави с домашни лимони.И аз ще взема от мамините.Иначе със сигурност е вкусен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, такава е рецептата, не се рендосват лимоните, а се режат направо с кората. Със сигурност с домашни лимони резултата ще е по-добър! Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...