Страници

13 февруари 2012 г.

Прасковки


Много обичам зимата. И снега обичам. Но честно да ви призная малко взе да ми писва от белите пейзажи навън. Искам вече да е слънчево, топло и най-вече зелено.  И тъй като няма изгледи това да се случи скоро, се опитвам поне вкъщи да ми е слънчево и цветно. Като тези прасковки. Приготвянето им отнема доста време, но резултата определено си заслужава. 


Необходими продукти \1 ч.ч. = 200мл\:

4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 п. амонячна сода (10гр)
1/2 ч.л. сода бикарбонат
около 1кг брашно

За крема: 

1 ч.ч. захар
125гр меко масло
1 ч.ч. ситно счукани орехи
1 ч.ч. прясно мляко

За декорация:

червена и жълта сладкарска боя
3-4 с.л. захар
листенца от чимшир


Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта с вилица или тел за разбиване. Добавете постепенно олиото и киселото мляко, в което са разтворени амонячната сода и содата бикарбонат. Добавете постепенно брашното до получаването на меко, лепкаво тесто. Оставете тестото в хладилник за 2 часа. Оформете топчета колкото малък орех и ги наредете в намазнена тавичка на разстояние едно от друго. Аз изпекох и една тавичка с по-големи топчета, от които се получиха прасковки с реални размери :) Печете на 170-180° С до бледо оцветяване. Издълбайте готовите половинки с помощта на малко остро ножче. Запазете трохите за пълнежа.
За да приготвите крема разбийте маслото със захарта. Добавете орехите и трохите, които предварително сте заляли с прясното мляко. С така приготвения крем напълнете сладките и ги слепете две по две. В два съда с вода разтворете жълтата и червената сладкарска боя. Потопете сладките от едната страна в жълтата боя, а от другата в червената (потапяйте всяка страна за кратко, за да не се разпаднат сладките), след което ги оваляйте в захарта. Украсете с листенца чимшир.


*****************************************************************





11 коментара:

  1. Ама са толкова истински тези праскови. Взимам си и трите от първата снимка :) и черпя с ципура на фурна!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, как си ги докарала самО!Точно като едно време, точно такива се правех за сватби! Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни са,Яна!Неверояно красиви!Много ги обичам,а домашни ще са направо божествени!

    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Това са едни от любимите ми сладки, взимам си, докато не са свършили! Весел празник на виното и любовта!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни! Много ги обичам, а и събуждат спомени от детството :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Янче, много обичам прасковки, а твоите са с толкова красив цвят. Благодаря ти за слънчевото настроение!

    ОтговорИзтриване
  7. Янче,и аз не бих отказала-прекрасин са...толкова сполучливо направени.
    Взимам си да се почерпя за днешния празник-да си жива и здрава!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Яна, това е един от любмите ми детски спомени. И сега като ги видя някъде, веднага им се нахвърлям. Ама много пипкава тази работа, а аз с толкова време не разполагам;( Затова вземам оттук и благодаря сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за милите думи, момичета! Поздрави и усмихнат ден!:)

    ОтговорИзтриване
  10. Като малко не ги харесвах прасковките, защото бяха с мармалад и ми се струваха много безвкусни, обаче, веднъж една лелка донесе от тези сладки, но не бяха с мармалад с орехова плънка - сигурно е като твоята, и ми се сториха адски вкусни. Та сега малко ти завидях, че си похапнала от тези вкусотии... ъъъ, малко е слабо казано ;)))

    Хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  11. Ммм, сладки спомени!Каква приятна , вкусна и ароматна публикация!Връща ме с усмивка в детството, благодаря!Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...