4 декември 2011 г.

Салати с гулия (земна ябълка)

В сезона на настинките е много важно да приемаме богата на витамини храна. Предлагам ви два варианта на салати с един, по моите наблюдения, непопулярен зеленчук, който обаче е изключително полезен. Става въпрос за гулията, позната още като земна ябълка, топинамбур, ерълма и др. Ядат се грудките на растението, които освен, че са нискокалорични (30ккал/100гр), също така са богати на витамини А и С, калций, желязо. Гулията се препоръчва при диабет, както и в диети за отслабване. Повече информация за това ценно растение тук
Ето как  изглежда гулията:


 За първата салата са ви необходими:

1 голям морков
2-3 средно големи гулии
дръжките на 5-6 стръка магданоз
зехтин
сол
лимонов сок



Второто ми предложение е със зелена салата:

4-5 листа зелена салата
4 репички
2-3 гулии
стрък зелен лук или пресен чесън (а защо не и двете)
зехтин
оцет (или лимонов сок)
сол



Посочените продукти са за по две порции от салата. Разбира се като повечето салати и тези търпят безкрайни импровизации. Развихрете въображението си и се заредете с витамини и енергия :))

3 коментара:

  1. Честно казано,никога не съм пробвала!
    А може би ще ми хреса:)
    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пък съм яла:) И особено обичам гулията в туршия. Салатките са чудесни, с маруля не съм пробвала, но не е късно:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, опитай, вярвам че ще ти хареса!
    Хубава седмица, момичета!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...