1 декември 2011 г.

Попска яхния с месо


Необходими продукти:

1 слонска доза търпение + 1 до 2 пакетчета носни кърпички
400-500гр месо (в моя случай сварено пиле)
600-700гр малки лукчета
1 глава кромид лук
1 глава чесън
2 домата или 3-4с.л. доматено пюре
1 морков
малко парче целина
1 к.ч. вино
1с.л. брашно
1 дафинов лист
червен пипер
черен пипер на зърна
сол


Начин на приготвяне:

Въоръжете се  с 3/4 от дозата търпение и започнете да белите лукчетата. Дръжте носните кърпички наблизо. Когато ви останат около 10 лукчета се въоръжете с останалата 1/4 доза търпение и обелете и тях. След това упражнение, обелването и нарязването на ситно на едната глава кромид лук ще ви се стори детска игра. 
Предупреждение: вероятността да се порежете докато белите лукчетата е обратнопропорционална на количеството, което остава да обелите. 


Като ще е гарга, да е рошава - аз обелих 1 кг лукчета, които използвах за приготвянето на две ястия - попската яхния и още нещо, което ще споделя с вас в следващия ми пост :) Мисля, че в следващите поне 5 години няма и да ми мине през ум да готвя каквото и да било с малки лукчета :)
Ако използвате сурово месо (свинско или пилешко), първо го запържете в малко мазнина*. Добавете ситно нарязаните лук, моркови и целина. След като омекнат, добавете брашното, доматите (аз използвах консервирани) и подправките. Залейте с виното и 2 ч.ч. гореща вода, аз използвах бульона от сваряването на пилето. Оставете да ври на тих огън за 15-20мин, ако използвате пилешко месо или 25-30мин ако използвате свинско. Добавете обелените скилидки чесън и малките лукчета, посолете и варете отново на тих огън до пълното омекване на месото и лукчетата.

* Аз добавих месото заедно с лукчетата, тъй като беше предварително сварено.

Добър апетит!



6 коментара:

  1. ЯНЧЕ, въпреки сълзите от беленето ,яхнийката ти е страхотна.
    Когато белиш лук го постави във вода преди белене и тогава положението със сълзите е по хубаво.:)))
    Прегръдки и хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и ако капнеш малко оцет, сбогом на най -искрените сълзи

      Изтриване
  2. Благодаря, Зиче, за съвета! Прегръдки и на теб и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах ,как обичам ястия с много лук Яни :)..... яхнийката ти е чудесна ! Хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
  4. Иееее,това е само за мъжа и детето, където не вкусват лук. Аз съм му забравила вкуса покрай тях и е крайно време да си купя и направя. Изглежда много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  5. Ивана, Петя, благодаря, че наминахте и оставихте мили думи! Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...