Страници

8 януари 2012 г.

Разядка (хайвер) с орехи и слънчева питка


След тежките новогодишни трапези ми се хапваше нещо простичко, но вкусно. Разрових тефтера и попаднах на този хайвер, рецептата за който имам от баба. Ето нужните продукти:

1 ч.ч. смлени орехи
2 глави чесън (аз сложих само една и беше напълно достатъчна)
2 сухи филии хляб
5 с.л. олио
3-4 с.л. кисело мляко
сол

Начин на приготвяне:

Обелете и пресовайте чесъна с щипка сол. Добавете орехите и накиснатия във вода и отцеден хляб. Пасирайте като добавяте по малко от олиото. Може да ви е по-лесно да разбивате с дървена лъжица, тъй като сместа е доста гъста и лепкава. Накрая добавете киселото мляко и разбъркайте добре. Ако е необходимо добавете още сол. По желание подправете с лъжичка оцет или лимонов сок.


А какво е разядката без топла питка  :)


За моята използвах:

1 ч.ч. брашно
10 гр жива мая
2 с.л. прясно мляко
щипка сол
щипка захар
1/2 ч.ч. топла вода
малка бучка краве масло за намазване

(от посочените продукти излизат две питки с диаметър около 20см)

Начин на приготвяне:

Размийте маята в млякото, добавете солта и захарта и оставете на топло да шупне. Пресейте брашното и направете кладенче в средата. Добавете шупналата мая и като сипвате по малко от водата замесете меко тесто. Тук отварям една скоба, планирах да оставя тестото на топло за 15-20мин да втаса, но ми се наложи спешно да изляза, затова го завих с фолио за свежо съхранение и го прибрах в хладилника. Когато се прибрах след около час беше удвоило обема си. Нямам представа дали за крайния резултат има значение дали тестото втасва на топло или на студено, моля ако някой има идея да сподели, но това което се получи на финала беше точно това, на което се надявах :))Затварям скобата :)
Разделете втасалото тесто на две, премесете леко и разточете на тънки кръгли кори. Пренесете корите върху хартия за печене. Завийте краищата им на вътре, за да се получи ръбче и с нож (аз използвах къдрав нож за кашкавал) отбележете триъгълни парчета, без да разрязвате до край. Съжалявам, че нямам снимков материал от оформянето на питките, надявам се обясненията да са достатъчно ясни. Печете до готовност в загрята до 200 градуса фурна. След като извадите питките ги намажете с краве масло, придава им чуден аромат и примамливо златиста лъскавина.


Отделих малко от тестото, за да направя тези симпатични сплетени гризини. Дъщеря ми много им се зарадва.


10 коментара:

  1. Янче, много интересна рецепта! Убеждавам се , че ти си майсторка на тестените изделия! Питката ти ...наистина изглежда златна или....по точно ...ми изглежда слънчева- като слънчице! Представям си.....колко е вкусно съчетанието на питка с ореховия хайвер...!!!Много креативно и апетитно изглеждат снимките ти! И плитчиците са много симпатични и...изящно оплетени!
    Желая ти една чудесна неделя и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  2. Яна, прекрасни са и разядката и питката наистина е слънчева! Това е тъй нареченият фалшив хайвер, отдавна не се бях сещала, мерси, че ми напомни!
    Много апетитно и вкусно е всичко!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. ЯНЧЕ, вного интересна рецепта за разядката никога не съм правила подобна ,но със сигурност ще ни хареса понеже обичаме чесън много.
    Питката и тя е фантазия и много пухкава.
    За втасването аз никога не съм опитвала да пека студено втасъло тесто ,но твоето щом се е получило значи може и така.
    Прегръщам те силно миличка!

    ОтговорИзтриване
  4. Еее, Бени, благодаря за комплимента, думите ти значат много за мен, защото още се уча - явно вървя в правилната посока.
    Траяна, прекръстих си публикацията - определението слънчева повече ми пасва и допада! Прегръдки и хубава седмица и на теб!
    Зиче, опитай, наистина е много вкусно, в къщи си облизаха пръстите, особено с топлата питка...ммм!Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Яна страхотна питка,направо те вика "ела и си вземи" ,а хайверчето е много вкусно и апетитно,и моята баба го правеше но отдавна не се е случвало,трябва да и напомня
    прегръдки и пожелания за страхотна нова седмица

    ОтговорИзтриване
  6. Янче,такава разядка прави и свекърва ми и наистина е много вкусно нещо-осомено с хлебче като твоето.
    И на мен ми се иска нещо леко за хапване,че с тези празници преядохме...
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Янче, не знам по кое по-напред да въздишам :) Много вкусни изглеждат и питката и разядката! Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудна е ипитката и разядката! Непременно ще ги изпробвам :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Мария, Живе, Габи, коментарите ви усмихват деня ми! Благодаря ви! Сърдечни поздрави!
    Ricardo, благодаря за коментара! Добре дошъл в блога ми! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Много ми хареса разядката и питката, разбира се. Представям си ги в комбинация :). Поздравления!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...