Страници

10 януари 2012 г.

Торта с крем карамел (Кодрит кадир)

Много е трудно да изкушиш някой, който не яде сладко. В случая визирам съпругът ми - ако повечето хора бяха като него, производителите на сладки изкушения щяха неизменно да фалират. Приносът му към годишните приходи на сладката индустрия, се равнява на максимум един шоколад, три пасти наполеон и някоя друга вафла...евентуално. Домашно приготвените сладости също не са му при сърце, с едно малко изключение...
Преди няколко дни, моето съкровище имаше рожден ден и както всяка година изпаднах в голяма чуденка каква торта да приготвя. Обикновено срещата му с тортите за рождените му дни приключват с духването на свещите, което за човек със сладък зъб като мен, си е цяло престъпление. Нооо, както казах има едно малко изключение, на което дори и моята половинка не може да устои и това е...крем карамелът. Затова в момента, в който видях публикуваната от Зиче рецепта за карамелена торта, вече знаех, че това ще е тортата, с главно Т :) Ефектен и лесен за приготвяне сладкиш, доста често срещан като Арабски карамелен сладкиш и Кодрит кадир.

Следвах рецептата, която Зиче е публикувала. Тя пък е взела идеята Candy и Габи. Ето нужните продукти:

За крем- карамела:

800 мл прясно мляко
5 яйца
200 гр захар + 5с.л. за карамелизиране
1 ванилия
Разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете ванилията и прясното мляко. Разбийте отново.


За блата:

1 яйце
100 гр захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
1 ч.л. бакпулвер
100 гр брашно
2 ч. л. какао
Разбийте яйцето със захарта, добавете млякото, олиото и бакпулвера пресят с брашното и какаото.

Начин на приготвяне:

Карамелизирайте 5 с.л. захар във форма за кекс. Може да използвате кръгла, правоъгълна или дори от тези с дупка в средата. Аз използвах тава с диаметър 29см и захарта се оказа малко (Следващия път трябва или да увелича количеството на захарта за карамелизиране или по-добрия вариант - да използвам по-дълбока, но по-малка в диаметър тавичка/форма, като така и блата ще се получи по-дебел). Изчакайте карамела да изстине и да се втвърди и изсипете сместа за крема. Добавете сместа за блата, като сипвате на тънка струйка в средата на формата. Печете на 180 градуса, на водна баня (поставете формата със сладкиша в друга тава с малко по-голям диаметър, като в по-голямата тава сипете два пръста вода). Ако водата тръгне да завира сипете малко студена вода или добавете 1-2 бучки лед. След 50-60 минути извадете сладкиша и внимателно проверете с нож отстрани дали крема е готов. Оставете сладкиша да се охлади във водната баня, след което го преместете в хладилник за 1 нощ. Преди сервиране обърнете в поднос и нарежете на парчета по желание.





19 коментара:

  1. Чудна е,Янче! Гледах я и при Зиче, и при Кенди! Браво на вас!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна се е получила, а като знам вкуса и ...ммммм....

    ОтговорИзтриване
  3. Янче,чудесна е тортичката...И съпругът ми не е по сладките неща,но на мен много ми допадат.Дано скоро време направя тази тортичка,защото не мога вече да и устоя.....
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. ЯНЕ, СТАНАЛА Е ПЕРФЕКТНА ТВОЯТА ТОРТИЧКА ..
    Моята беше малко нащърбана:) но ти си се справила страхотно.
    Радвам се ,че ви я харесала и съпруга ти си е хапнал.
    Много хубаво са ти се получили блатовете и двата браво.
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Много добре ти се е получил Кодрит Кадира. И на мен така ми става по-тънък, не съвсем дебел .Явно тавата ми е по-голяма. И е страшно вкусен. Обожаваме го.
    Който не го е опитал, да не се бави.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, приятели, за милите думи!
    Живе, направи я, няма да съжаляваш!

    ОтговорИзтриване
  7. Янче, да ти е живо и здраво момчето и много любов ви пожелавам.
    Отдавна съм хвърлила око на тази тортичка, но сега като видях,колко хубава е станала твоята,не и е далече времето,когато ще я направя!
    прегръдки миличка:)

    ОтговорИзтриване
  8. Честит празник! Чудесна е тортата и блата и карамела са ти станали чудни! А сърцето - нямам думи - прекрасно! Как да не се изкуши човек!:) Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Това се казва изпипана торта! А сърчицето е много сладурско :) Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна торта , да ти е жив и здрав рожденникът

    ОтговорИзтриване
  11. Габи, Маги, Благодаря! Хубав ден и на вас!

    ОтговорИзтриване
  12. Янче,много здраве,щастие,успех и сполука на половинката ти!
    Точно този десерт,колкото го харесвам,не го правя изобщо и то заради моят половин,който иначе обича сладко,но крем-карамел изобщо.И с Здравчето,Габи и Канди направо сте за.....лоши другарчета такива! :)
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еликсирче, благодаря за хубавите пожелания! Поздрави!

      Изтриване
  13. Ето това ще е следващият десерт, който ще приготвя- след толкова апетитноо представяне няма начин просто
    поздрави, Мария

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей Яна!
    Ето ме и мен в твоето блогче!Тук наистина се почувствах уютно,но толкова са много твоите изкушения че не знам кое по първо да гледам.
    Спрях се на тази карамелена торта която никога не съм правила и ми стана много интересно как се прави.Чудесно изпълнение,изглежда супер вкусно и прекрасна пресентация с това сърчице!Поздравления!Взимам го като идея и ще докладвам какво съм направила.
    Много ми беше приятно да ти погостувам!
    Приятен ден и с най добри пожелания за виновника за тази тортичка!Да ти е жив и здрав!

    ОтговорИзтриване
  15. Защо ми се струва, че сместа за карамела и този за блата ще се слеят при изсипването. Има ли такава вероятност? Иначе изглежда много добре и вкусна за съставките си.

    ОтговорИзтриване
  16. Стана перфектно.блата стана и крема също.всичко стана ок.и аз си мислих,че ще падне блата доло и всичко ще стане мешано.просто сипваш много бавно и от ниско блата върхо крема.и за карамелизираната захар....да и аз сложих повече от 5 с.л.... аз не ям такова нещо,но мъжа ми каза че е страхотно,както и гостите ми,но блата ми се вижда един сбит не е пухкав.......

    ОтговорИзтриване
  17. :) в това описания открих моя съпруг единственото сладко което яде е крем карамела и то по малко за разлика от мен :) (аз съм сладкоманка ). Ще опитам този прекрасен десерт макар че не съм голяма колинарка да си призная честно дано ми се получи :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...