Страници

29 януари 2012 г.

Свински джолан в гювеч със зеленчуци и ароматни подправки


Напоследък все по-често се говори за уредите за бавно готвене и от няколко дни в главата ми все по-трайно се загнездва идеята дали едно такова чудо на техниката може да намери място и в моята кухня. Всъщност място е ясно, че ще му намеря. Въпросът е дали ще съумея да го използвам пълноценно или ще се  превърне в паметник, който ще сменя мястото си от плота в шкафа, а от шкафа в килера, където ще си прави компания с един миксер с купа, който спечелих от томболата на едно коледно парти и на който супер много се радвах, но така и не използвах (да си призная преди започването на тази публикация бях забравила, че имам такъв уред - май е крайно време да го изтупам от праха и да забъркам нещо с него). Колебанията ми идват от факта, че сравнително рядко посягам към крок пота от времето на баба ми, разбирайте глинения гювеч. Може би, защото в инерцията на всекидневието предпочитам рецепти, които се приготвят бързо и лесно, което на някакво подсъзнателно ниво автоматично изключва използването на гювеча, в който ястието трябва да къкри с часове. А всъщност времето, в което реално се суетиш около едно ястие, приготвено в гювеч, понякога е дори по-малко от това, което прекарваш около тенджерата на котлона, която постоянно трябва да наглеждаш - дали не ври твърде силно, или пък твърде слабо, да не загори и т.н. Има още много време до рождения ми ден, за който евентуално обмислям си подаря крок пот, а дотогава ще се опитам да използвам по-често гювеча, първо, за да се настроя на вълна бавно готвене и второ всичко приготвено в гювеч става много, много вкусно.
Подстрекател за днешното ми предложение е мама, която ми звънна да ми каже колко вкусен станал джолана в гювеч, който приготвила по рецепта на една позната. И докато тя ми нижеше суперлативи за крехкото месо, вкусните зеленчуци и неустоимия аромат на подправките, в ръцете ми се озоваха  два свински джолана и торба със зеленчуци и имах ясна идея какво ще приготвя за вечеря. Няма да ви посочвам количества, съобразете ги с броя на гладниците, които трябва да нахраните и размера на съда, в който ще готвите.


Необходими продукти: 

свински джолан (за предпочитане заден - има повече месо по него)
дребни картофи 
моркови
гъби
лук
чесън
сол
брашно
черен пипер на зърна
червен пипер
чубрица
бахар
дафинов лист
дивисил
мащерка
риган
червено вино


Начин на приготвяне:

Осолете джолана, сложете го в дълбок съд и го залейте с равни части вино и вода. Покрийте с фолио и го оставете в хладилник да се маринова няколко часа, като от време навреме го обръщате, ако течността не го покрива изцяло. 
Почистете зеленчуците и ги сложете в гювеча - картофите цели, лука, гъбите и морковите нарязани на едро, чесъна на скилидки. Смесете щипка чубрица, дивисил, мащерка,риган и лъжичка червен пипер. 2/3 от сместа сложете при зеленчуците заедно с няколко зърна бахар и черен пипер, 2-3 дафинови листа и сол на вкус. Добавете 2-3 с.л. брашно размити във вода и разбъркайте. Обтрийте джолана с останалата 1/3 от смесените подправки и го сложете при зеленчуците. Залейте с чаша вино и добавете вода, почти да покрие джолана. Затворете с капака и сложете гювеча в студена фурна. Включете на най-силно докато ястието заври, след което намалете на 120-130 градуса и забравете за гювеча в следващите 3часа. Червеното вино и добрата компания са задължителни при сервирането! Добър апетит!




16 коментара:

  1. Янче, всичко в гювеч става страшно вкусно! Това личи и от твоите снимки! Чудесно ястие за студени дни:)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам джолан Янче, а твоя изглежда неустоимо вкусен!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  3. ЯНЕ,грабвам си чинийката и отнасям вкусотийката :)))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Янче, обичам свински джолан и то в гювеч :)
    Чудесно предложение и изпълнение!
    Наздраве и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Янче, правила съм така джолан и знам, колко вкусен става. Всичко, приготвено в гювеч става крехко и неустоимо вкусно.:-)))
    Прегръдки и хубава неделя вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Янче,перфектен ти е джолана,с тези билки направо си представих как ухае!
    Много го обичам това месце,крехко и сочно!

    Хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  7. Янче, и аз идвам в кухнята:)! Толкова го обичам джоланчето в гърненце, а ти както си го приготвила е неустоимо! Хубава седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Янче, и аз не бих отказала порция от това вкусно ястие.Трябва и аз да извадя гювеча и са направя като тебе.
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесен е твоя крок пот щом ти е сготвил това вълшебно ястие :)!
    Хубава нова седмица и прегръдки ,Янче !

    ОтговорИзтриване
  10. Янче ,страхотна гозба си приготвила!Нсичко в глинения гьовеч става разкошно на вкус,ползвам го редовно.Каня те при мен да си вземеш наградата!
    Успешна и усмихната седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  11. Янче, пак съм аз.:-)) В блога си имам награда, която искам да споделя с теб. Очаквам те!:-))
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за милите думи, приятели! Радвам се, че ви харесва! Мони, Мира, благодаря за наградите! Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Янче,..... толкова вкуснен джолан си направила, а.... и в гювеч...!!! Изглежда вълшебно!!! Преповдигна ми много апетита! Идва ми.... да изям цялот ястие!!! Знам че,.... не съм много скромна, но..... снимките ти са невероятно изкушаващи!!!
    Желая ти една вълшебно хубава неделя и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви за това вкусно ястие което ни предложихте, станало е идеално и само си представям колко е крехко самото месо.Може би тези дни ще се опитам да направя нещо подобно, понеже баща ми доста обича джоланчета да похапва дали на супа или в друг вид няма значение.До сега не съм слагаме и чесън, но с пилешкото се получава идеално защо не и със свинското да си даде аромата, има доста подправки и зеленчуци и е пълно с витамини, точно затова предпочитам домашно приготвената храна пред поръчките и пакетираните полуфабрикати.Пишете ни пак с вкусотии.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...