Страници

19 декември 2011 г.

Вкусен и лесен сладкиш


 Рецептата за този сладкиш имам от моята зълва Любов или Бубето, както всички я наричаме. Кръстили сме го "Дежурния кекс", защото независимо дали сме се събрали с повод или без повод, той присъства неизменно на масата на всяко семейно събиране. И има защо:) Рецептата е изключително лесна за изпълнение, с продукти, които винаги са в наличност, става много бързо, а резултата ВИНАГИ е вкусен, пухкав сладкиш :) 



Ето нужните продукти:

1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. сладко*
1 пакетче от 10гр канела
5 с.л. какао (аз слагам по-малко, защото предпочитам вкуса и аромата на канелата да се усеща повече)
1+1/2 ч.ч. брашно

*Може да използвате всякакво сладко, мармалад или дори желе, но най-вкусно става ако има парченца плодове. Аз лично най-много харесвам сладкиша с домашно  сладко от диви ягоди :)

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцето, добавете киселото мляко с шупналата в него сода, олиото, захарта, канелата и какаото. Добавете пресятото брашно, разбъркайте докато се поеме цялото. Добавете сладкото. Изсипете в постлана с хартия тавичка и печете на 180-200градуса до готовност (проверявайте с дървено шишче). Изчакайте сладкиша да изстине преди да го нарежете. По желание поръсете с пудра захар.

Този път сладкиша приготви дъщеря ми :)




17 коментара:

  1. ЯНЕ, мамина сладка помощница си имаш:) Толкова слънчево и лъчезарно дете е...сладурка.
    Наистина много е лесен и хубав сладкиша ти влиза веднага в чакащи:)))...аз нали съм все по лесното и вкусното:)))))
    ПРЕГРЪДКИ И ХУБАВА ВЕЧЕР!

    ОтговорИзтриване
  2. Супер е сладкишчето, а и момичето:) Мамина отмяна:)

    ОтговорИзтриване
  3. Янче,ама си имаш помощничка-сладурана....
    И сладкишчето ти е вкусно,щом ви е редовно на масата.
    Ше си го направя и аз.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Зиче, Траяна, Живе, благодаря за милите думи! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Янче,да прегърнеш от мен този прекрасна помощница и да я поздравиш за усърдието непременно!
    Браво на детето,ще те отменя то се вижда!
    Кекса много ми напомня на маминия,тя правеше такъв,много пухкав и ароматен е и твоя!
    А какъв е повода за почерпката не каза ?

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Еликсир! Този път беше без повод ;)

    ОтговорИзтриване
  7. ЧЕСТИТА КОЛЕДА!
    ЗДРАВЕ ,КЪСМЕТ И УСМИВКИ!

    ОтговорИзтриване
  8. Янче,честита Коледа!
    Здраве,обич,топлина,надежди и мечти за по-добро!

    ОтговорИзтриване
  9. Хубав сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  10. Редовно правя този сладкиш! Много е вкусен! вече и аз съм в групата на блогърите! посетете сайта ми - http://my-first-cooking-site.alle.bg/

    ОтговорИзтриване
  11. bravo za sladki6a i 6terka mi go napravi straxoten e pozdravlenia

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте!
    Виждам, че поста е от доста отдавна, но имам 1 малък въпрос :) За разбъркването на сместа нужен ли е миксер или и телена бъркалка е достатъчна? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз го разбърках само с телена бъркалка - мисля че няма нужда от миксер.

      Изтриване
  13. Това наистина е уникален сладкиш! Невероятно вкусен, лесен и пухкав! Аз го залях с разтопен с краве масло шоколад и това още повече подсили шоколадовият му вкус. Благодаря от сърце за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  14. Много добра рецепта! Невероятно вкусен, лесен и пухкав! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Колко време го печете?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...