16 ноември 2011 г.

Грис халва


Ето един  любим мой десерт, за който не се бях сещала с години. А е много бърз и лесен за приготвяне, освен това е подходящ за коледния пост, ако заменим кравето масло с олио. Дъщеря ми го кръсти "лепкавата торта" :-) 

Необходими продукти:

1 и 1/2 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
125гр краве масло 
3 ч.ч. вода
1 пръчица канела
50гр. белен шам фъстък



Начин на приготвяне:

Сложете водата в тенджерка заедно със захарта и канелата. Когато заври, махнете от котлона и оставете настрана да поизстине. В дълбок тиган разтопете маслото, добавете гриса и бъркайте в продължение на няколко минути, докато придобие златист цвят. Махнете пръчицата канела  и изсипете водата при гриса, като разбърквате добре, за да не останат бучици. Варете до сгъстяване като отново непрекъснато разбърквате. Това е важно, защото грисът много лесно загаря! Изсипете сместа в тавичка с подвижно дъно и поръсете с шам фъстъка. След като изстине разрежете на парчета по желание.




6 коментара:

  1. Яна, поздравления за фотогеничната грис халва!И за мен е любим десерт,за да стане по-богата,добавям стафиди вътре,преди разстилането,понякога накисвам преди това в ром.Подсети ме да направя скоро!

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. страхотно е, още утре ще си купя грис, ето ми десертчето за пости :)))
    спокойна и усмихната вечер, Яна

    ОтговорИзтриване
  3. опааа ..:)) веднага ми хареса рецептата , още докато четях реших ,че ще я направя :) Благодаря и топла и уютна вечер :) !

    ОтговорИзтриване
  4. Bety, не съм пробвала със стафиди, но ми звучи добре. Следващия път ще сложа, благодаря за идеята!

    Мария, Ивана, благодаря ви! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Току-що изядох четвъртото парче!Сложих стафиди вместо ядки, чудесен резултат!Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, Юлия, аз също пробвах със стафиди и много ми хареса!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...