Искам да ви разкажа за нашата разходка до едно от най-живописните български градчета - Копривщица. Разходка, която планираме отпреди поне 3 години и все нещо я проваля. Щастлива съм, че преди 2 седмици най-после успяхме да я осъществим, макар и само за няколко часа, вместо желаните 2-3дни.
Пътуването беше много приятно изживяване, заради хубавият асфалт (който за съжаление е все още рядко срещано явление в милата ни родина) и заради щедрата четка на есента, която е обагрила дърветата във всевъзможни цветове.
Сгушена в сърцето на Средна гора, Копривщица ни очакваше - слънчева, пъстра, уютна, зареждаща с енергия и български дух, нашепваща история...много история. В Копривщица историята е навсякъде, трябва само да отвориш очите си и да открехнеш сърцето си.
Разказват я тесните калдъръмените улички...
... и тежките дървените порти...
...нашепват я мостовете и ромона на реката...
Мост Първа пушка - Тук е даден първият изстрел на Априлското възстание |
...наднича от безбройните купчийници, пълни с пъстри сувенири, носии, черги, стари монети, снимки, ножове, пушки, медни, глинени и дървени съдове, всякакви предмети от бита на нашите баби и прабаби...
Родните къщи на знаменити българи помнят и разказват спомена за великите им дела - Каравелов, Дебелянов, Каблешков, Бенковски...
Копривщица пленява със силата на старовремския и истински български дух, въплътен в характерната възрожденска архитектура.
Тръгнахме си от Копривщица с пълни очи и сърце, сигурни че скоро пак ще се върнем, за да се заредим отново с частица български дух и да си припомним историята на онези, заради които ни има.
А тя ще ни чака там...при камъка и дървото...
Изпратихме залеза, а в къщи ни очакваше топла гозба, която беше още по-вкусна след дългата и емоционална разходка.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Кавърма
Необходими продукти:
1кг свинско месо
3-4 големи глави лук или няколко стръка праз
300гр гъби
3-4 кисели краставички
100мл червено вино
2-3 с.л доматено пюре
дафинов лист
черен пипер на зърна
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на малки късове и се запържва в сгорещено олио. Прибавя се нарязания на ситно лук или праз, да се задуши. Месото и лука се изсипват в глинен съд, добавят се виното, чаша вода, подправките, гъбите, ситно нарязаните краставички, доматеното пюре и се готви 1,5 - 2 часа на слаба фурна (150-160градуса).
Добър апетит!
3-4 големи глави лук или няколко стръка праз
300гр гъби
3-4 кисели краставички
100мл червено вино
2-3 с.л доматено пюре
дафинов лист
черен пипер на зърна
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на малки късове и се запържва в сгорещено олио. Прибавя се нарязания на ситно лук или праз, да се задуши. Месото и лука се изсипват в глинен съд, добавят се виното, чаша вода, подправките, гъбите, ситно нарязаните краставички, доматеното пюре и се готви 1,5 - 2 часа на слаба фурна (150-160градуса).
Добър апетит!
Еее, Яна;-)
ОтговорИзтриванеДощя ми се и на мен да се размърдам натам;-)
Много красиви снимки, ама много;-)
И тази вкусна кавърмица сама ли се приготви за посрещането ви:-)? Ако е така, дай жокер как се случва, че след почивка това ми е най-омразното- да готвя по принуда и да бързам;-)
Хубав уикенд и още много подобни разходки ти желая!
Чудесна разходка сте си направили ,Яни ...завиждам благородно:) ! А как хубаво си я описала ...изчетох всичко на един дъх :) и се размечтах и аз за там !Била съм в Копривщица преди повече от 20 год. и помня ,че останах очарована . Благодаря ,че ме пренесе макар и за миг там ! А кавърма как обичаммм .... нареждам се на масата и аз :)) ! Чаооо и спокойни почивни дни :) !
ОтговорИзтриванеХа, ха, Мъхче, кавърмицата я спретнах предната вечер, че от опит знам след подобни разходки гладни има много, а желаещи да готвят няма :)
ОтговорИзтриванеА снимките - хубави, хубави, колко да са хубави ;)...с любителски фотоапарат в ръцете на тотален лаик в тази област...абе хубави са :P
Ivana, за мен беше първо ходене до Копривщица, но със сигурност знам, че няма да е последно. Наистина останах много очарована и впечатлена!
ОтговорИзтриванеЯна,уцели ме право там,където отдавна ми се ходи!Благодаря за този разказ,дойде ми точно на място!
ОтговорИзтриванеА ястието е безспорно много вкусно,а и в глинен съд всичко става да си оближеш пръстите.Припомни ми,че скоро не съм го зареждала.Благодаря!
Приятни почивни дни!
Така е, Роси, в глинен съд винаги е по-вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятни почивни дни и на теб!
ЯНА, прекрасна кавърма а и разходката из Копривщица ми хареса благодаря.
ОтговорИзтриванеПрегръдкиы
Чудесна разходка сте си направили. Имам страхотни спомени от Копривщица за едни малки глинени делвички, пълни с ароматно сладко от диви ягоди:)
ОтговорИзтриванеКавърмата изглежда чудесно и съвсем скоро ще я сготвя, идва ми навреме като идея:)
Благодаря, Траяна! Хубава вечер!
ОтговорИзтриване