Страници

25 ноември 2011 г.

Разходка из Коприщица / Рецепта за кавърма






Искам да ви разкажа за нашата разходка до едно от най-живописните български градчета - Копривщица. Разходка, която планираме отпреди поне 3 години и все нещо я проваля.  Щастлива съм, че преди 2 седмици най-после успяхме да я осъществим, макар и само за няколко часа, вместо желаните 2-3дни.

Пътуването беше много приятно изживяване, заради хубавият асфалт (който за съжаление е все още рядко срещано явление в милата ни родина) и заради щедрата четка на есента, която е обагрила дърветата във всевъзможни цветове.


    
Сгушена в сърцето на Средна гора, Копривщица ни очакваше - слънчева, пъстра, уютна, зареждаща с енергия и български дух, нашепваща история...много история. В Копривщица историята е навсякъде, трябва само да отвориш очите си и да открехнеш сърцето си.




Разказват я тесните калдъръмените улички...





... и тежките дървените порти...



 ...нашепват я мостовете и ромона на реката...


Мост Първа пушка - Тук е даден първият изстрел на Априлското възстание

...наднича от безбройните купчийници, пълни с пъстри сувенири, носии, черги, стари монети, снимки, ножове, пушки,  медни, глинени и дървени съдове, всякакви предмети от бита на нашите баби и прабаби...





Родните къщи на знаменити българи помнят и разказват спомена за великите им дела - Каравелов, Дебелянов, Каблешков, Бенковски...





Копривщица пленява със силата на старовремския и истински български дух, въплътен в характерната възрожденска архитектура.









Тръгнахме си от Копривщица с пълни очи и сърце, сигурни че скоро пак ще се върнем, за да се заредим отново с частица български дух и да си припомним историята на онези, заради които ни има. 

А тя ще ни чака там...при камъка и дървото...




Изпратихме залеза, а в къщи ни очакваше топла гозба, която беше още по-вкусна след дългата и емоционална разходка.



----------------------------------------------------------------------------------------------------

Кавърма




Необходими продукти:

1кг свинско месо
3-4 големи глави лук или няколко стръка праз
300гр гъби
3-4 кисели краставички
100мл червено вино
2-3 с.л доматено пюре
дафинов лист
черен пипер на зърна
червен пипер
сол

Начин на приготвяне:


Месото се нарязва на малки късове и се запържва в сгорещено олио. Прибавя се нарязания на ситно лук или праз, да се задуши. Месото и лука се изсипват в глинен съд, добавят се виното, чаша вода, подправките, гъбите, ситно нарязаните краставички, доматеното пюре и се готви 1,5 - 2 часа на слаба фурна (150-160градуса).


Добър апетит!




9 коментара:

  1. Еее, Яна;-)
    Дощя ми се и на мен да се размърдам натам;-)
    Много красиви снимки, ама много;-)
    И тази вкусна кавърмица сама ли се приготви за посрещането ви:-)? Ако е така, дай жокер как се случва, че след почивка това ми е най-омразното- да готвя по принуда и да бързам;-)
    Хубав уикенд и още много подобни разходки ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна разходка сте си направили ,Яни ...завиждам благородно:) ! А как хубаво си я описала ...изчетох всичко на един дъх :) и се размечтах и аз за там !Била съм в Копривщица преди повече от 20 год. и помня ,че останах очарована . Благодаря ,че ме пренесе макар и за миг там ! А кавърма как обичаммм .... нареждам се на масата и аз :)) ! Чаооо и спокойни почивни дни :) !

    ОтговорИзтриване
  3. Ха, ха, Мъхче, кавърмицата я спретнах предната вечер, че от опит знам след подобни разходки гладни има много, а желаещи да готвят няма :)
    А снимките - хубави, хубави, колко да са хубави ;)...с любителски фотоапарат в ръцете на тотален лаик в тази област...абе хубави са :P

    ОтговорИзтриване
  4. Ivana, за мен беше първо ходене до Копривщица, но със сигурност знам, че няма да е последно. Наистина останах много очарована и впечатлена!

    ОтговорИзтриване
  5. Яна,уцели ме право там,където отдавна ми се ходи!Благодаря за този разказ,дойде ми точно на място!
    А ястието е безспорно много вкусно,а и в глинен съд всичко става да си оближеш пръстите.Припомни ми,че скоро не съм го зареждала.Благодаря!

    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Така е, Роси, в глинен съд винаги е по-вкусно!
    Поздрави и приятни почивни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. ЯНА, прекрасна кавърма а и разходката из Копривщица ми хареса благодаря.
    Прегръдкиы

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна разходка сте си направили. Имам страхотни спомени от Копривщица за едни малки глинени делвички, пълни с ароматно сладко от диви ягоди:)
    Кавърмата изглежда чудесно и съвсем скоро ще я сготвя, идва ми навреме като идея:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...