Страници

15 ноември 2011 г.

Бърза и лесна туршия

Отново е есен и отново е време за зимнина. Честно да си призная аз се ужасявам при мисълта за купчини плодове и зеленчуци, буркани, капачки, кълцане, рязане, стерилизиране и прочие манипулации. Често това е причина да се откажа от приготвянето на зимнина. Е, после естествено съжалявам. Купешките туршии обикновено са безвкусни, меки или твърде кисели, или твърде солени. То е ясно, че за домашната ракийка на тате, няма по-добро мезе от домашно приготвената туршийка ;)
Та, ето една много бърза и лесна рецепта за туршия, с гарантирано хрупкав резултат. Няма точни пропорции на зеленчуците. Сложете колкото и каквито обичате. Тази година аз заложих на моркови, карфиол и зелени домати, но вие може да добавите и корнишончета, чушки и бяло зеле. 
Зеленчуците се почистват и измиват. Карфиолът се накъсва на розички, доматите и морковите се слагат цели. Надупчват се с губерка или вилица и се слагат в голям буркан  или бидонче. Заливат се с вода, която след това се отлива в тенджера и се слага на котлона да заври със солта (5-6 с.л. за буркан от 3л). След това се оставя да изстине, заливат се зеленчуците и се затварят. Държат се на хладно и всеки ден се обръщат. След 10-15дни туршийката е готова.



2 коментара:

  1. Звучи много бързо и лесно, като за хора, като мен, които нямат опит в приготвянето на зимнина :) Благодаря за рецептата! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Габи, наистина е бърза и лесна рецепта. Сподели дали си доволна от резултата, ако решиш да я пробваш. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...