18 октомври 2011 г.

Торта "Зебра"

Рожденият ми ден, преди няколко дни, стана чудесен повод за първата торта в блога ми :) Ето какво спретнах  :))















Рецептата имам от мама, тортата е ефектна и мноооого вкусна. Освен това се приготвя лесно. Ето как:

Разбиваме 8 яйца и 1 ч.ч. захар до побеляване. Разделяме сместа на две равни части. В първата добавяме 3 с.л. какао, 3 с.л. брашно и 1 ч.ч. смлени орехи, а във втората чаена чаша и половина брашно. Във форма за торта сипваме по една с.л от смесите като редуваме цветовете.



Печем блата в предварително загрята до 180 градуса фурна. Сиропираме блата след като изстине с горещ сироп, приготвен от 1 ч.ч. захар, 1 и 1/2 ч.ч. вода и 2 ч.л. ликьор. 

Приготвяме крем от 1 малко пакетче масло, 2 с.л. вода/прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. какао, 1 с.л. брашно. Смесваме всички продукти и слагаме сместа на котлона да заври. След като изстине крема намазваме тортата и украсяваме със смлени орехи.


3 коментара:

  1. С малко закъснение ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ЯНА!
    Красиво оформление, личи си че с много желание и любов започваш този блог. Желая ти да го напълниш с много сполучливи рецепти и красиви снимки.
    А тортичката е интересна, но не съм я правила. Ти ме предизвикваш да опитам.
    Много здраве и приятни емоции по списването на блога!
    Нора

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за милите думи, Нора!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей Яна,
    Аз съм Лерзан.
    Има много хубави рецепти и идеи в твоя блог. Искам да те попитам колко см е тавата в която печеш блата?
    поздрави

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...