Цитирам дословно рецептата:
Разбиваме 3 цели яйца с 1 чаша захар, докато получим пухкав крем. Бавно прибавяме 3/4 чаша олио, 1 чаена чаша кисело мляко с 1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат и 3 чаши брашно. Една супена чиния (!на такава мярка досега не бях попадала:) ) обелени и настъргани ябълки смесваме с 1/2 чаша смлени орехи, канела и 2-3 лъжици захар. Изсипваме половината от тестото в намаслена и поръсена с брашно тавичка; върху него разстиламе леко ябълките и покриваме с останалото тесто. Печем в умерена фурна около 45 минути. Когато сладкишът изстине, поръсваме със захар и едно пакетче ванилия.
При приготвянето в общи линии се придържах към рецептата, единствено сложих повече ябълки, може би около чиния и половина, а печенето ми отне около 10 минути по-малко от посоченото време. И понеже нямах търпение да видя какво се е получило, срязах тортата преди да е изстинала напълно. Затова на снимките плънката се размаза по долния блат и тортата не е толкова красива, колкото изглежда като се разреже студена. Хубаво е да престои поне една нощ, за да поемат блатовете аромата и влагата от ябълките. Вкусът е вълшебен, чак ми се прииска да е Коледа :)
Обожавам този есенно зимен вкус на ябълки, канела, орехи и парченце коледен дух :) Много вкусна изглежда тортичката! Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеОх,ако можех да съм като Алф със седем стомаха и денонощието да е поне 48 часа щях да опитам толкова много рецепти,дето ми взимат ума,включително и този,Яна!
ОтговорИзтриванеЩе го опитам непременно,ще си го сложа в листата.
Много е сочен,ароматен и вкусен,личи си!
Хубава петъчна вечер пожелавам!
Страхотно изглежда! В най-скоро време ще е и в моята кухня :)
ОтговорИзтриванеГаби, Еликсир, Радост, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!